Az eddigi legidiótább közösségi oldal

A közösségi média a korlátlan szabadság világa. Ennek következtében helye van benne a fél- vagy teljesen bolondoknak, a megszállottaknak, a fanatikusoknak is. Naponta átlagosan 10 új web2-es honlapról kapok információt, és közöttük néha akad egészen különleges is. Így jutottam el a Daytum oldalára.

A Daytum egyik ötletgazdája Nicholas Feltron, aki eredeti szakmáját tekintve grafikus, privátban pedig a statisztikák, a számok megszállottja. 2005 óta folyamatosan rögzíti az életével, mindennapjaival kapcsolatos adatokat, amiket a személyes honlapján “Éves Jelentés”-ben tesz közzé.  Az elegáns diagramokat, ábrákat nézegetve olyan fontos információkat tudhatunk meg, mint például, hogy 2007-ben mennyi időt töltött a családjával, a barátnőjével, a munkájával, játékkal, vagy éppen utazással.

Feltron összeállt Ryan Case-zel, egy tehetséges new york-i dizájnerrel (érdemes megnézni a portfolioját), és ketten rakták össze a Daytum-ot. Ez a honlap a számőrülteknek készült. A lényege, hogy a felhasználók az életükkel kapcsolatos minden adatot rögzíthetnek, kategorizálhatnak, és megoszthatnak a világgal.

Ahogy lapozgattam a felhasználók oldalait, számos hasznos adattal lettem gazdagabb. Megtudtam például, hogy egy Charley nevű kutya eddig 47 hot-dogot evett meg a Central Parkban, és egy nagyszerű ábráról leolvashattam, hogy nevezett eb naponta hány másik kutyával találkozott, napi bontásban, hónapokra visszamenőleg.

Egy másik felhasználó adatlapjából kiderült, hogy 2010-ben eddig 139 liter vizet, és 32 liter kólát ivott meg, ami mellé lecsúszott 15 liter Pina Colada, és 1 liter Heineken is. Mások meg abból csinálnak diagramokat, hogy miket esznek reggelire és ebédre.

Mondjuk, vannak értelmesebb adatok is, hiszen a Daytum arra is alkalmas, hogy a rendszeres sportolók rögzíthessék a teljesítményüket, mennyit futottak, kerékpároztak; a műveltebbek meg a könyvolvasásai szokásaikat oszthatják meg a világgal.

Vannak aztán aggregált számok is, hiszen a felhasználók által feltöltött rengeteg adatból értelmes összesítéseket lehet készíteni. Feltron bizonyára azért csinálta ezt a honlapot, mert nem volt elég neki a saját életével kapcsolatos adatmennyiség, így viszont tobzódhat a számokban.

A Daytum az én szememben egy teljesen értelmetlen oldal (már egyetemen is utáltam a statisztikát), de kétségtelen, hogy sokan használják. Ha az embernek nincs jobb dolga, kikapcsolódásként érdemes nézegetni, miből áll egy amerikai polgár egy napja.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s