TOP5 ingyenes, lokációs alkalmazás

Már többször hangot adtam fenntartásaimnak az olyan szolgáltatásokkal szemben, mint a Foursquare, a Facebook Places vagy a Google Latidude, amelyek szerintem mélyen sértik az egyéni szabadságot, hiszen egy ember élete lépésről-lépésre nyomon követhetővé válik: merre jár, mit csinál. Tudom, hogy ezekhez az egyének hozzájárulnak, saját maguk teszik azt közhírré, de akkor is úgy gondolom, veszélyes és visszaélésekre ad lehetőséget az ilyen típusú kitárulkozás. Aminek a naív felhasználók nem biztos, hogy tudatában vannak.

Szerencsére aggodalmamat a webfejlesztők egy része is osztja, és a piacon megjelentek azok az alkalmazások, amelyek ugyanazt tudják, mint az említett, népszerű szolgáltatások, de egyben biztosítják a megfelelő diszkréciót is felhasználóik számára. Most ezekből, illetve a Foursquare-hez hasonló alkalmazásokból adok közre egy szubjektív válogatást (a sorrend nem fontossági, vagy minőségi sorrend!)

1. Face2Face

A face2face az újabb szolgáltatások közül való, kissé túlmarketingelt honlappal. Alapelve a felhasználóknak biztosított diszkréció. Vagyis csak azok számára vagyunk láthatóak és nyomonkövethetőek, akiknek azt megengedjük, akikben megbízunk. Arra viszont nagyon jó, hogy családtagjainkkal, barátainkkal, esetleg kollégáinkkal földrajzilag is kapcsolatban maradhassunk.

Platformok: iPhone, Android, Blackberry
Pozitívum: Diszkréció, könnyű használhatóság
Negatívum: Nincs könnyen érthető szöveges, vagy videós használati utasítás.

2. Neer

A legújabb a lokalizációs alkalmazások közül. És szerintem a legjobb is. Gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a face2face, csak elegánsabb és szebb kivitelben, meg könnyebben is kezelhető. A legideálisabb arra, hogy nyomon kövessük a gyereket, ha az iskolából nem hazaindul, hanem ellóg a haverjaival fagyizni, vagy ha a férjünk a titkárnőjével hetyeg egy bárban. Persze az elővigyázatos férjnek megvan a lehetősége arra, hogy kikapcsolja az alkalmazást. De akkor meg az asszony gyanút fog. Mindegy, ne folytassuk ezt a gondolatmenetet, mert a végére egy trendi hollywood-i filmforgatókönyv lesz belőle.

Platformok: iPhone, Android
Pozitívum: könnyen kezelhető, diszkrét, szép dizájn
Negatívum: nincs webes verzió

3. Loopt

A Loopt abban különbözik a face2face-től és a Neer-től, hogy tele van kötöttségekkel: kell hozzá megfelelő mobilszolgáltató, csak kevés mobiltelefonon futtatható és a kommunikáció sms-ben zajlik, vagyis pénzbe kerül. Amiért mégis megemlítem az az, hogy a legrégebbi ilyen típusú alkalmazások közé tartozik, és viszonylag sok felhasználója van – szinte kizárólag az USÁ-ban. Plusz ha Amerikában járunk, érdemes böngészni a honlapját, hogy egy jó éttermet, kávézót, vagy bármi mást találjunk. És persze kiváló alkalmazás arra, ha ismerkedni akarunk.

Platformok: Samsung, LG, Motorola
Pozitívum: sok felhasználó, jó ajánlások
Negatívum: csak USA, mobilszolgáltatóhoz kötött, sms-alapú, ezért drága.

4. Whrrl

Én inkább a brrrrr nevet adnám ennek az oldalnak, mert kirázott a hideg, amikor megnéztem a Whrrl honlapját. Már a nyitólap azzal kezdődik, hogy találomra egy térképen láthatjuk real-time, hogy egy adott felhasználó éppen hol tartózkodik. Oké, hogy vannak exhibicionisták, de azért ennyire hülyének mégsem kellene lenni. Azért még a Foursquare sem ennyire nyilvános…

Az oldal mégis jogosult itt szerepelni, ezen a listán, mert ismerkedni kívánó embertársaink számára a Foursquare után talán ez a legmegfelelőbb alkalmazás.

Alkalmazások: iPhone, Blackberry, Android
Pozitívum: sok felhasználó, könnyű vele ismerkedni
Negatívum: zéró diszkréció

5. Gowalla

A Gowalla kicsit különbözik az előzőektől, mert elsősorban kirándulásokra, utazási élményekre, városnézésre fókuszál. Ebben viszont kiváló! Nagyon jó ötleteket, tanácsokat kaphatunk másoktól, sőt, segít megtervezni az útjainkat is, méghozzá olyan neves intézmények közreműködésével, mint a National Geographic. (Például ez egy washingtoni kultur-túra) Következésképpen a Gowalla egy intelligens alkalmazás intelligens embereknek.

Alkalmazások: iPhone, Blackberry, Android
Pozitívum: sok felhasználó, jó ajánlások
Negatívum:

Mindent összevetve, az én ízlésemnek a Neer és a Gowalla kombinációja felel meg a legjobban.

Reklámok

One Comment on “TOP5 ingyenes, lokációs alkalmazás”

  1. […] többször hangot adtam aggályaimnak a lokációs alkalmazások (Foursquare stb.) egyre növekvő népszerűsége kapcsán. Az emberek […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s