iPad, Samsung Galaxy Tab, würstli – jelentés a berlini IFA-ról

Megjöttem Berlinből, ahol volt szerencsém részt venni az IFA kiállításon. A rendezvény egy kolosszális, a hetvenes években kuriózumnak számító, ma már inkább egy túlméretezett Skála-áruház és egy elhagyott repülőtér keverékére emlékeztető épületben kapott helyet. (Csak hogy érzékeltessem a méreteket: négy óra alatt a kiállítás egytizedét sikerült bejárnom.)

A kiállítók két csoportra oszthatók: vannak a nagy márkák, hatalmas, fényűző termekkel, és van egy csomó kis kiállító, kis standokkal. A látogatók túlnyomó többsége tizen- és huszonéves, pattanásos figura a Nintendo-generációból, számszerűségben őket követik az öltönyös junior értékesítési menedzserek, a tévéstábok, de láttam néhány geek nagypapát, akik sosem mosott öltönyben, sportcipőben, Lidl-szatyorral a kezükben mászkáltak fel-alá.

Ami feltűnő volt a kiállításon, hogy
1) nagyon sok kínai cég volt jelen, akik a gagyitól a high-tech-ig kínáltak mindent, de az látszott, hogy a kínaiak már nem pusztán a nyugati multik bedolgozói, kőkeményen vágtatnak az élvonalba fel;
2) a kisebb kiállítók többsége az iPhone-nal vagy az iPad-del összefüggő termékeket kínált;
3) az Apple nagyjából sehol sem volt a többiekhez képest.

iPad magyarosanLátogatásom legfontosabb pillanata egyébként az volt, amikor megvettem első iPad-emet, egy 64 gigás, 3G-s verziót. A kiállításon bóklászva legalább 20 stand semmi mást nem kínált, csak tokot az iPad-hez. Volt Hello Kitty-s 20 euroért, szattyánbőrös 100-ért, de a pálmát a Swarowsky-kristályos japán verzió vitte el nálam, aminek az árát nem mertem megkérdezni.

A televízió-szekcióban a fő téma a 3D volt. Elképesztő mennyiségű, és elképesztő vizuális élményt nyújtó tévéket láttam a Sharp, a Samsung és a Phillips bemutatótermeiben. A legtöbb cég már bemutatta a 3D-s videokameráit és Blu-Ray felvevőit is. De az igazi ok, amiért elmentem a kiállításra, az a Samsungnál várt rám.

Miután átverekedtem magam a tömegen, rávetettem magam egy igazi Samsung Galaxy Tablet-re, amit itt mutattak be először a népnek. Húsz percnyi nyomogatás után könnyezni kezdtem a gyönyörtől, mert minden várakozásomat felülmúlta ez a kütyü. Alapvetően egy hétcolos Androidos telefonra emlékeztet (igen, lehet vele telefonálni), de azért van benne néhány különlegesség:

  • felismeri a környéken található Samsung tévéket, és a tabletünk képét kivetíthetjük a tévénkre;
  • jó minőségű videotelefonálásra is alkalmas, mivel két beépített kamerája is van – akár még konferenciázhatunk is;
  • egészen pazar az Augmented Reality (erről majd még írni fogok) képessége.

Habár a Galaxy kisebb és nehezebb, mint az iPad, szolgáltatásait tekintve messze veri azt. Most két napja az iPad-emet bütykölöm, de amint piacra dobják a Galaxyt – úgy október környékén – részletes összehasonlító tesztet fogok írni.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s