Top5 “csináld magad” nyomda a weben

Ki akarod adni a saját könyvedet (mert meguntad, hogy egyik kiadó sem ismeri fel a zsenit benned)? Szeretnél képeskönyvet csinálni a fotóidból? Szeretnéd a művedet árulni az Amazon.com-on? Akkor ez a poszt nagy segítségedre lesz.

A neten számos olyan honlap fellelhető, amelyekkel elkészíthetjük saját kemény vagy puhafedeles könyvünket, meglephetjük kedvesünket egy ízlésesen összerakott képeskönyvvel a nyaralás alatt készült fotókból, vagy ingyen terjeszthetjük saját e-book-unkat. Ezek közül adok közre most egy listát a legjobbakból.

Fontos, hogy az alább felsorolt honlapok sz alábbi szolgáltatásokat kínálják (és ezek nélkül bele se kezdj a könyvnyomtatásba):

  1. Ismerik a leggyakrabban használt szöveg (doc, pdf) és képformátumokat (jpg, gif, png)
  2. Egyszerűen kezelhető szerkesztőfelületen Te magad “dizájnolhatod” a kiadványodat.
  3. Házhozszállítják a nyomtatványt.
  4. E-book-ot is tudnak készíteni, és Te adhatod meg a fájlformátumot.
  5. Adnak ISBN-számot, amely révén árusíthatod a könyvedet a legnagyobb online könyváruházakban.

FIGYELEM! A kinyomtatott könyv minőségét mindig meghatározza a fotóid minősége. Olcsó kamerával vagy mobiltelefonnal készített fényképekből senki se várjon Taschen-minőségű képeskönyvet. Én 3-4 megás fotókat töltöttem fel, azokkal már szép, igényes kiadványt lehet készíteni.

1. Toojistar


Azért kezdem ezzel, mert ezt én magam is kipróbáltam, és tökéletesen működött. Meg ez az egyetlen, amelyre a Facebook-fiókunkkal regisztrálhatunk. Én egy 24 oldalas képeskönyvet készíttettem velük. Meg kell mondjam, a szerkesztőfelület pazar, és bár a sablonok választéka nem túl nagy, egy ajándék képeskönyv elkészítésére kiválóan alkalmas. És 5 nap alatt ki is postázták nekem a kész alkotást. Szép lett.

2. Createspace


Ez talán a legismertebb szolgáltatás, mivel az Amazon felvásárolta és integrálta a rendszerébe. Itt nem csak könyveket, hanem lemezeket és DVD-filmeket is készíthetünk. Külön előnye, hogy innen a legkönnyebb az alkotásunkat az piacra dobni, vagyis árusítani az Amazon hálózatában.

3. Yudu

A Yudu az egyik legjobban dicsért “self-publishing” honlap. Ugyanazt tudja, mint a createspace vagy a lulu, de többet tud, mint a Toojistar.

4. Lulu

Messze a legnépszerűbb honlap, naponta ezernél is több kiadványt készítenek. Überprofi, megbízható, viszonylag olcsó.

5. Anthologize

A végére hagytam ezt a kuriózumot. Történt ugyanis, hogy a George Mason Egyetem Törtémelem és Új Média Központjának hagyományos rendezvényén a legendás One Week | One Tool eseményen összejött néhány filosz, és összedobtak egyetlen hét alatt egy nyíltforrású szoftvert (a rendezvénynek éppen ez a célja: egyetlen hét alatt kell a csapatoknak valami használható újmédia alkalmazást készíteni). Az Anthologize kizárólag WordPress blogok kiadványszerkesztésére és kinyomtatására alkalmas, és a felsoroltak közül ez az egyetlen, amelyet le kell töltenünk a számítógépünkre. Ha elkészülök a 100. posztommal ezen a blogon, meglepem magam egy nyomtatott-kötött-keményfedeles verzióval:-)

Reklámok

One Comment on “Top5 “csináld magad” nyomda a weben”

  1. Már csak a kíváncsiság kedvéért is utánajárok ezeknek a “csináld magad nyomdáknak”. Köszi a cikket!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s