A Yahoo Research nagy dobása: a jövő meg van írva

Habár a médiában folyton csak a Google Labs fejlesztéseiről hallunk/olvasunk, közben azért a nagy rivális, a Yahoo kutatói sem tétlenkednek. Többek között az Európai Unió CORDIS programjának a pénzügyi támogatásával fejlesztették ki a Time Explorer (Időkutató) keresőmodult.

Az alkalmazás azt mutatja meg, hogy egy konkrét hír miként változik, fejlődik egy adott időtávban. A lenti képen például azt láthatjuk, hogy a “Yugoslavia” keresőszóra milyen találatok vannak 1990-ből.

A múltat végképp nem eltörölni

A csúszkán mozgatva az egerünket haladhatunk előre és hátra az időben, és a Yahoo kidobja a megfelelő találatokat minden évre vonatkozóan. De – kapaszkodjunk! – nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is ellátogathatunk. Ekkor olyan találatok között keres az alkalmazás, amelyek az adott keresőszó jövőbeni mikéntjére vonatkoznak. Bámulatos.

De ezen túlmenően a találatokat kvalitatív szempontok alapján is képes értékelni az alkalmazás, és ezt egy grafikonon be is mutatja. Példánk esetében negatív, semleges, és pozitív skálán értékeli a véleményeket. A Time Explorer persze nemcsak híreket, hanem blogokat, fórumokat, közösségi médiát is keres, tehát igen nagy a merítése.

Nagyon érdekes kísérlet, sok sikert kívánok a Yahoo fejlesztőinek.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s