Megmutatod a hálószobádat?

A hülyeség netovábbja – ez jutott eszembe, amikor felfedeztem a CribView nevű honlapot. Csak azért írok róla, mert feltehetőleg nagy jövő előtt áll, van esély arra, hogy felkapja a divathullám, de azt szeretném, ha minél kevesebben mennének a birkák után. Vagyis ez a poszt amolyan figyelmeztetés a felelős netezőknek.

Már többször hangot adtam aggályaimnak a lokációs alkalmazások (Foursquare stb.) egyre növekvő népszerűsége kapcsán. Az emberek túl sok információt tesznek közzé a weben, és ezeket az információkat rossz szándékú embertársaink rossz szándéktól vezérelve rossz célokra is felhasználhatják. Vegyünk egy megtörtént esetet: nemrégiben Amerikában egy betörőbanda a Foursquare-en figyelte ki áldozatát, hogy az mikor megy el otthonról (mert persze az az agyasbubu minden lépését kiposztolta a netre), és szépen betörtek hozzá. Tele volt a net ezzel a hírrel, de csak nem sikerült észre téríteni a népet: ugyanúgy vigyázatlanul posztolják ki magánéletük minden részletét, mint azelőtt.

Na ennek a folyamatnak az újabb állomása a CribView. Ez egy iPhone-ra készült alkalmazás, amelynek lényege, hogy lefotózzuk a lakásunk vagy az irodánk minden szegletét, a képeket összekapcsoljuk, és feltesszük a netre. Az összekapcsolt fotók segítségével aztán mindazok, akikkel megosztjuk képeinket végigsétálhatnak a lakásunkban, benézhetnek a hálószobánkba, megnézhetik a kutyusunkat, ésatöbbi. Már a honlapon található bemutató fotósorozat is sokkoló számomra: így jutunk be egy iroda belsejébe, egészen az íróasztalon lévő laptopokig:

 

Lépjünk be a ház ajtaján!

 

 

Tiszta, rendes lépcsőház

 

 

Hm, már azt is tudjuk, hogyan helyezkednek el a lakások a házban

 

 

Ó, ez egy dolgozószoba.

 

 

Kis nagyítással elolvashatjuk, mi van a laptop képernyőjén. Hülyegyerek.

 

(Ha én rajtakapnám valamelyik kollégámat, hogy fotókat tesz fel a netre az irodánk belsejéről, azonnal elbocsátanám. Nem mintha olyan nagy titkok lennének a munkaasztalokon, de mi a túrót gondolhat egy ügyfél, ha ország-világ látja, hogy az általa megbízott cég mindent kiterít?!)

A CribView egyelőre csak az USÁ-ban érhető el, de már fejlesztik a globális verziót és persze készül az iPad és Android alkalmazás is.  Értem én, hogy a felhasználók kizárólag a barátaikkal osztják meg a feltöltött képeket, de nem kell ahhoz hackerzseninek lenni, hogy feltörjék a fiókunkat, meg aztán az ismerősünk véletlenül is kiadhatja illetéktelen kezekbe legprivátabb információinkat. Csak azt tudom javasolni mindenkinek: jól gondolja meg, mire használja a CribView-t.

(Mikor befejeztem a poszt írását, akkor vettem észre, hogy a logóban szereplő szem követi a kurzor mozgását. Micsoda humor a fejlesztőktől! De ugyanakkor megüzeni a felhasználóknak: mindenki figyel Téged!)

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s