A kormányzás közössségi forradalma – ahogy azt Portlandben kitalálták

Minden, transzparenciáról, meg szolgáltató államról, meg e-kormányzásról bullshitelő politikus figyelmébe ajánlom a CivicApps honlapot. Az amerikai Portland városának vezetői ugyanis példát mutatnak a világnak abból, hogyan kell a közösségi médiát a közjó szolgálatába állítani, anélkül, hogy milliárdokat költenének használhatatlan szoftverekre meg értelmetlen tanulmányokra.

Mit csinált Portland városa? Először is feltett az internetre minden olyan adatbázist, amely közérdekű adatot tartalmaz a város életével, működésével kapcsolatban. Majd idén márciusban versenyt írt ki a város polgárai számára, hogy 1) adjanak ötleteket, miként lehet hasznosítani az adatbázisokban lévő temérdek információt az életminőség javítása, a transzparens önkormányzatiság érdekében, és 2) készítsenek nyíltforrású mobil és webes alkalmazásokat, amellyek könnyebbé teszik a portlandiek mindennapjait.

Könnybe lábadt a szemem, miközben olvastam a honlapon fellelhető információkat. Igen, ez tényleg a közösségi forradalom netovábbja, a bizonyítéka annak, miként teljesíti ki demokráciánkat a közösségi média, hogy ilyen nagy szavakat használjak, és annak is, hogyan lehet aktivizálni a helyi közösséget a helyi közéletben (nem politikai értelemben) való részvételre.

Aztán meghatottságom tovább fokozódott, miközben lapozgattam az állampolgári ötletek és alkalmazások között. Őszintén szólva Portland kezdeményezését annyira példamutatónak tartom, hogy bevezetném szerte a világon. Kivéve Magyarországot.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s