Lehullt a lepel a Facebook szupertitkos Titán Projektjéről

15 fejlesztő egy évnyi munkája áll a Mark Zuckerberg által ma bejelentett, a techmédia által csak “e-mailgyilkosnak” aposztrofált új Facebook-fejlesztés mögött.  A magyar idő szerint 18 órakor kezdődött sajtótájékoztatón a Mark Zuckerberg egy szál pólóban adta elő mondandóját az összesereglett újságíróknak. A prezentációt sem bonyolították agyon, mindössze öt slide-ot vetítettek a népnek, és azokat sem cizellálták túl.

Miről van szó? A Facebook hamarosan elindítja új szolgáltatását, amelyet a “jövő kommunikációs formájának” aposztrofált a Facebook alapítója, aki hosszan értekezett arról, hogy az e-mail mennyire idejétmúlt és hivatalos forma, amit a mostani tizenévesek már egyáltalán nem használnak. E helyébe lép majd a Social Inbox, vagyis a közösségi postaláda, amely integrálja a hagyományos e-mailt, az IM-et, az sms-t és a Facebook-fiókot. A lényeg, hogy minden kommunikációt egy platformra gyűjtsön és a felhasználó a kényelmi szempontjának legjobban megfelelőt alkalmazza. Közösségi postaládánkban, amely a @facebook.com végződést viseli majd, tehát minden információ és üzenet egy helyre kerül függetlenül attól, hogy milyen platformról érkezik. És mi ugyanígy a nekünk tetsző platformról válaszolhatunk.

A Facebook-on belül sokáig szupertitkosan kezelték és Titán Projektnek hívták a ma nyilvánosságra került újítást, és bár Zuckerberg a sajtótájlkoztatón kategorikusan cáfolta, hogy az e-mail “kivégzése” lenne a célja, a vak is látja, hogy a Social Inbox végső soron ezt akarja elérni. Még egyet azért benyomott Zuckerberg a Google-nak: az új szolgáltatást egy Apple iPhone-on demonstrálta és szóba sem került az Android alkalmazás.

Újságírói kérdésre a Facebook alapítója kiváló terméknek nevezte a Gmail-t, de hangsúlyozta, hogy a Social Inbox valami egészen más. Kollégája ekkor gyorsan átvette Marktól a mikrofont, és leszögezte: a Facebook nem fogja gátolni a Gmailről jövő tartalmakat – utalva ezzel az elmúlt hetekben kirobbant háborúra a Google és a Facebook között.

A mai eseményt élőben néztem végig a Ustream-en. Ami feltűnt, hogy a sajtótájékoztató nagyon puritán volt, még pogácsát sem láttam, az előadók is szerényen viselkedtek (Zuckenberg például bemutatta mind a 15 fejlesztőt, aki az új projekten dolgozott), és profi módon adtak elő mindent. Az újságírók udvariasan, de lényegre törően kérdeztek, amitől az én magyar szemem kissé elszokott az utóbbi időben.

Maga a @facebook.com érdekes kezdeményezésnek tűnik, alig várom, hogy kipróbáljam és szétkritizáljam.

 

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s