Exkluzív: itt az új csodaböngésző, a RockMelt

Egy hetet vártam, hogy megkapjam a meghívót a RockMelt nevű új böngésző fejlesztőitől, de megérte a várakozás. Ma letöltettem és kipróbálhattam végre. Aki nem akarja végigolvasni a posztot, annak röviden összefoglalom a  tapasztalataimat: a RockMelt nagyon jó arra, amire tervezték, tulajdonképpen nem más, mint egy közösségi böngésző. Aki a közösségi média világában él, annak ideális választás.

És ami még fontos: kaptam 3 meghívót, amit hétfőn meghírdetek a Web2Panoráma Facebook-követői között, úgyhogy ha Te is tesztelni akarod a RockMeltet, hétfőn figyeld a Facebook-oldalt!

Vágjunk hát bele a részletes tesztbe!

A RockMelt kitalálója Marc Andreessen, a hajdanvolt (ki emlkszik még rá?) Netscape alapítója, aki a bukás után feltámadt hamvaiból és újból beszállt a
böngésző-versenybe. Ó azok a boldog ’90-es évek, amikor az Internet Explorer 95 százalékos piaci részesedését próbálták megszorítani a kísérletező kis
fejlesztőcégek! Én valamikor akkoriban váltottam a Firefox-ra és azóta is csak azt használom. Azóta persze felbukkantak és felfejlődtek a jobbnál-jobb
böngészők, mint például az ősrégi Opera, vagy a Google Chrome-ja, hogy a kisebbeket ne is említsem. De én kitartottam a Firefox mellett, mert elképesztő
mennyiségű kiegészítő van hozzá és már megszoktam a felhasználófelületet is. Legutóbb kipróbáltam az IE9-et, amely teljes HTML5 integrációval virít, de mivel a csodaanimációk szaggatottan jelentek meg (pedig jó gépem van), abbahagytam a tesztelését és letöröltem.

Ilyenje is van

A RockMelt alapítói szerint a jelenlegi, full-service böngészők nem alkalmazkodnak a felhasználói szokásokhoz, amely szerintük egyetlen központi feladat köré csoportosulnak: a megosztás. És ha már megosztás, akkor nyilván Facebook (és Twitter). A RockMelt-et ennek megfelelően úgynevezett közösségi böngészőnek tervezték, amely azok számára készül, akik megosztanak és állandó kapcsolatban vannak ismerőseikkel, barátaikkal a Facebook-on. Olyannyira, hogy a RockMelt-et csak akkor tudjuk használni, ha integráljuk a Facebook-fiókunkkal, másképpen nem.

Baloldal

A böngésző felépítése a következő: a középső teret foglalja el az effektív HTML5-ös böngészőfelület, amelyen a honlapokat nézegethetjük. A RockMelt a
böngésző bal és jobb oldali peremét (edge) használja ki a közösségi élményre. Baloldalon Facebook-ismerőseink profilképei sorakoznak, míg jobboldalon feed-eket állíthatunk be. Amikor beírunk egy url-t a megfelelő helyre (ez ott van, ahol minden böngészőben, legfelül), akkor a betöltött oldalt azonnal megoszthatjuk a Facebook-on (vagy Twitteren), hiszen a RockMelt-ben a Go gomb helyén Share gomb van. Az egyes feed-ek, vagy a keresési eredmények nem a böngészőben, hanem egy új panelen jelennek meg, ott kattintgathatunk. Mivel a RockMelt a közösségi élményre épül, ezért természetes, hogy egy kattintással chatelhetünk Facebook-ismerőseinkkel és megoszhtaunk velük bármit.

Van aztán egy úgynevezett “incognito” lehetőség is, amely aktiválásával úgy böngészhetünk, hogy nem hagyunk sütinyomokat a gépünkön, nem marad nyomunk a böngészőnk history-jában. Ezt nyilván azért csinálták a rockmeltesek, mert a Facebook-integráció óhatatlanul felveti a privacy-problémákat. Nem elég, hogy a Facebook-on minden adatot kiadunk magunkról a Vállalatnak, a RockMelt-nek köszönhetően a Vállalat már a böngészésünkre is ráteszi a BigBrothert.
A honlapok egyébként gyorsan töltődnek le, és szépen jelennek meg a Flash-animációk és a Java-cuccok is, legalábbis azok, amelyeket én kipróbáltam e rövid idő alatt. A bookmarkolás ugyanúgy megy, mint más böngészőknél (bár kissé bonyolultabb).

A keresőtalálatok és a jobboldali feed-ek külön panelen jelennek meg

RockMelt tulajdonképpen semmilyen csodát, újdonságot nem tartalmaz. A Firefoxban is megtalálhatók azok a kiegészítők, amelyekkel közösségi böngészővé alakíthatjuk (nem is beszélve a Flock-ról, amely a Mozilláék direkt közösségi használatra fejlesztett böngészője). A RockMelt annyiban új, hogy a közösségi élményt készen kapjuk. És ismerve a fiatalabb generációk internet-használati szokásait, illetve tekintetbe véve azt a tényt, hogy az új böngésző teljesen a Facebook-ra épül, a RockMelt igen nagy jövő előtt áll.

 

Miféle privacy probléma?

Reklámok

One Comment on “Exkluzív: itt az új csodaböngésző, a RockMelt”

  1. […] honlap egyetlen szépséghibája, hogy egyelőre csak Chrome és RockMelt böngészők kiegészítőjeként […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s