Kedvenc alkalmazásaim az iPad-en – 1. rész

Mivel már nálunk is lehet kapni az iPad-et, és várhatóan sok ember karácsonyfája alatt fog figyelni egy-egy darab belőle, eljött az ideje, hogy megosszam Veletek a saját tapasztalataimat. Én a saját táblagépemet augusztusban vettem Berlinben, azóta minden este lefekvés előtt minimum fél órát buherálom (vagyis inkább 2-3 órát, de ezt magamnak sem merem bevallani). Bár szakértőnek nem tekintem magamat, sok érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb.

Az Apple Store-ban 300 ezer alkalmazás közül válogathatunk, a legtöbbjük fizetős. Nyilván senkinek sincs ideje az összes alkalmazást végigböngészni és kipróbálni, ezért gondoltam, megosztom veletek azokat, amelyeket én használok, és beváltak. (A posztban látható fotókat az adott alkalmazások hivatalos oldaláról vettem.)

1. Böngészők

Az iPad-en alapból a Safari van beállítva, de engem halálra idegesít, ahogy az oldalak közötti váltást megoldották: mindegyik új ablakban nyílik. Ezért elkezdtem keresgélni az elérhető böngészők között. Rettentő sok van, a legtöbbjük fizetős. De minek fizessek egy újabb böngészőért? Ezért az ingyenesek között keresgéltem. Meg is találtam az iLunascape-et. Szeptember óta használom, és nagyon bevált, tökéletesen működik.

Úgy vannak rajta a tab-ek, ahogy kell

Először is, az iLunascape-en tab-ek vannak, de nem a böngésző tetején, hanem az alján. Természetesen azért, mert egy iPad felhasználónak így esik kezére. Ahogy az új fül megnyitása és bezárása gombok is a bal, illetve jobb sarokba kerültek, hogy ne kelljen sokat mozdítania az ujját a lusta táblagépezőnek.

A böngésző mindent tud, amit egy böngészőnek tudnia kell, és ami még külön megtetszett benne, az a könnyű kezelhetőség. Minden opciót közérthető ikonok jeleznek, így a laikus netező is könnyen eligazodik. Igaz, nincsenek hozzá kiegészítők, de egy nagyon hasznosat beépítettek: a screencapturet, amivel bármikor lefotózhatjuk az éppen használt weboldalt és elküldhetjük magunknak, vagy megoszthatjuk barátainkkal.

2. Hírolvasók (Newsreaders)

Az iPad számomra egyik legfőbb vonzereje, hogy újból élménnyé tette számomra a szörfölést. Számos olyan hírolvasója van ugyanis, amelyek valamilyen módon “vizualizálják” a tartalmakat, és így nem csak linkcímeket látok ömlesztve, hanem a linkek mögötti tartalmak is gusztusos formában jelennek meg. Én jelenleg három ilyet használok különböző típusú tartalmak olvasására.

Pulse: mint egy divatlap

Mint valami képesújság

Sokan imádják a Pulse-ot, amit megértek. Kissé bonyolult ugyan az egyes feed-ek feltöltése, de ha túl vagyunk rajta, az élmény kárpótol mindenért. Az egyes feed-ek tartalmai vízszintesen sorakoznak, ahol képeket és a cikkek címeit láthatjuk. Úgy néz ki, mintha valami divatlapot olvasnánk. Ha rákattintunk egy cikkre, kettéosztódik a képernyő, és jobboldalon megjelenik a feed tartalom. És az eddigi vizuális élmény itt véget is ér, ugyanis a cikk eléggé lepusztult, egyszerű designban jelenik meg (ahogy a feed kidobja), és ha a teljes cikket akarjuk látni jobb, ha böngészőben nézzük meg. A Pulse-nak jelentős rajongótábora van (itt olvashattok egy jó elemzést róla magyarul), és kétségtelenül vannak értékei, de nem ezt tartom a legjobbnak.

Flipboard: a friss újság

A hírolvasók közül kétségtelenül a legnépszerűbb a Flipboard. A magát csak “az első közösségi média magazinnak” tituláló alkalmazás valójában az első közösségi média magazin. Tudniillik a tartalmakat úgy jeleníti meg, mintha egy újságot olvasnánk. Úgy is tördeli a híreket, amelyek jöhetnek rss feed-ből, vagy a Twitter-fiókunkból. A Flipboard tehát arra jó leginkább, hogy olyan hírsite-okat olvassunk, amelyeken sok a kép.

SkyGrid: azoknak, akik mindent tudni akarnak

Ő az igazi

Végezetül eljutottunk a számomra tökéletes hírolvasóhoz, amit imádok. nem véletlen, hogy a SkyGrid az Apple Store-ban kizárólag négy- vagy ötcsillagos értékelést kap, mert tényleg az egyik legkiválóbb, ingyenes hírolvasó a piacon.

A SkyGrid-et azoknak találták ki, akik temérdek információt képesek feldolgozni egy adott témával kapcsolatban, és nem szeretnének lemaradni semmiről. Ellentétben a Pulse-zal és a Flipboard-dal, itt nem feed-eket fűzünk be, hanem megadjuk a minket érdeklő témát, és a SkyGrid megkeresi nekünk az adott témával foglalkozó honlapokat és blogokat, s szépen elénk tálalja. Azt imádom benne, hogy nem csak a legismertebb forrásokat sorakoztatja fel, hanem eldugott, alig ismert gyöngyszemeket is, vagyis olyan hírek is eljutnak a felhasználóhoz, amelyek mások figyelmét elkerülik. Számos hírforrást a SkyGridnek köszönhetően fedeztem fel.

Ide kívánkozik egy megjegyzés. A legtöbb magyar, közösségi médiával foglalkozó honlap és blog nem tesz mást, mint lefordítja a Mashable-ön és a TechCrunch-on olvasható cikkeket és saját tartalomként adja el. Túl azon, hogy ez az eljárás jogilag és etikailag is megkérdőjelezhető (vö: lopás), azért is bosszantó, mert elveszi az olvasókat a minőségi tartalmat produkáló magyar bloggerektől, akik nyilván temérdek munkát fektetnek egy-egy információ megszerzésébe, egy-egy poszt megírásába. Arról nem is beszélve, hogy a mainstream magyar, közösségi médiával foglalkozó szakmédiumok jelentős késéssel közlik a híreket, vagy éppenséggel rosszul fordítják a Mashable-cikekket…

A SkyGrid másik előnye, hogy teljeskörű böngészőélményt nyújt: szemben a Pulse-zal, a megnyitott cikkek teljes szépségükben jelennek meg, és ha akarjuk az oldalon kattintgatva tovább is szörfölhetünk.

Összefoglalva tehát a hírhabzsolóknak a SkyGridet, a vizuális élményre vágyóknak a Flipboardot, a divatkövetőknek pedig a Pusle-t ajánlom.

To be continued

Reklámok

4 hozzászólás on “Kedvenc alkalmazásaim az iPad-en – 1. rész”

  1. Ipader szerint:

    2. Resz?

  2. […] hónap eltelt azóta, hogy írtam egy posztot a kedvenc iPad alkalmazásaimról. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és még annál is több új alkalmazás jelent meg az […]

  3. […] a témákat, ám a találatok nagyon pontosak. A másik meg az volt, hogy a honlap kinézete a Pulse-t utánozza, csak az sokkal […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s