Tudományos kutatásokat segít a Google Labs új alkalmazása

Egy remek, új alkalmazásról adott hírt tegnap a Google Labs. Mint az ismeretes, 2004 óta a Google 15 millió könyvet digitalizált az angol, német, francia, orosz, spanyol és mandarin nyelvterületekről. Ezzel egy hihetetlen tudásbázis jött létre, amely korlátlan lehetőséget nyújt a tudományos kutatásokra.

Ennek megfelelően a Google Labs olyan alkalmazások fejlesztésébe kezdett, amelyek segítik ennek a tudásbázisnak a kihasználását. A legújabb fejlesztés, a Google Books NGram Viewer.

Az NGram Viewer segítségével bizonyos szavak előfordulásának gyakoriságára kereshetünk rá egy adott időintervallumon belül. Kipróbáltam. Beírtam a keresőbe a “Heaven” szót, és az időintervallumot beállítottam 1800 és 2010 közé. Az eredményt a fenti képre kattintva láthatjátok. Ebből látszik, hogy a szó folyamatosan csökkenő arányban szerepelt a könyvekben – ez nyilvánvalóan összefüggésben van az ateizmus terjedésével -, ám a ’90-es vége óta megfordult a trend és a mennyország újfent egyre gyakrabban kerül elő a szövegekben.

Most nem akarok hosszú fejtegetésekbe bonyolódni az ábra filozófiai, vallástörténeti, stb. jelentőségéről, mert ahhoz egy másik blogot kellene indítanom. De ez az egyszerű példa is mutatja, mennyire hasznos kis alkalmazást bocsátott a Google a kutatók rendelkezésére.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s