Így keressünk pénzt a neten – 8. rész: Flattr és Flattirl

Többen közületek már bizonyára ismerik és talán használják is a Flattr mikrofizetési rendszerét. Ezen a blogon már indítás óta van egy ikon alul, amelyre kattintva el lehet jutni a Flattr honlapjára. De mi is ez?

A Flattr lényege, hogy az olvasók nem csak a lájk gombra kattintva fejezhetik ki tetszésüket valamilyen webes tartalom iránt, hanem pénzadományokkal is. Természetesen senki se gondoljon dollármilliókra, elvégre mikrofizetési rendszerről beszélünk, vagyis a sok kicsi sokra megy elve alapján működik.

A Flattr egyszerűen működik: a regisztrált felhasználók megjelölik, hogy havonta mekkora összeget hajlandók a nekik tetsző tartalmak előállítóinak fizetni, és ezt az összeget átutalják a Flattr számlájára. Ezután ha böngészés közben meglátja ezt az ikont:

és rákattint, akkor bizonyos összeget adományoz az illető tartalom előállítójának. A konkrét összeget a következőképpen számolják ki. Ha a befizetés az adott hónapban 10 euró volt, és az adott hónapban 10 Flattr-ikonra kattintott a felhasználó, akkor minden egyes adomány 1 euró lesz.

Természetesen saját tartalmainkat is felvihetjük a  rendszerbe, de ahhoz előbb adományozni kell, hogy kaphass is. Így jogosulttá válsz arra, hogy kitedd a blogodra, honlapodra, stb. a Flattr ikont, és az olvasók pénzzel is jutalmazhassák a munkádat.

A Flattr sajnos nem terjed olyan gyorsan, mint kellene, de azért már van olyan, aki szép summát tudhat magáénak. A rendszer egyébként annál jobban működik, minél többen csatlakoznak hozzá, mivel így az adomány és a bevétel egyenlege a minőségi tartalmat szolgáltatóknál az utóbbi javára billenhet el.

Ha végignézitek a Flattr toplistáját, akkor láthatjátok, hogy főként bloggerek, civil szervezetek és összeesküvés-gyártók használják sikerrel.

De az igazi aktualitása ennek a posztnak, hogy a minap új szolgáltatással bővült a rendszer. A Flattirl immáron kiviszi a hálózatot a való világba. Művészek, civil aktivisták regisztrálhatják Flattr fiókjukat, és kapnak egy barcode-ot, amit brosúrákon, installációkon, bárhol feltüntethetnek. A támogatók pedig egyszerűen leolvassák a kódot a mobiljukkal és már küldhetik is az adományt.

Már a való világban is működik

Kapcsolódó cikkek:

Az “Így keressünk pénz a neten” sorozat eddigi cikkei

Reklámok

5 hozzászólás on “Így keressünk pénzt a neten – 8. rész: Flattr és Flattirl”

  1. zsofii szerint:

    Ó. Mégsem én leszek az első magyar Flattr felhasználó. De eltűnt a gombod!

    • Szia, igen, eltünt, mert lecseréltem a sablont. De majd ha lesz idöm, visszateszem. A Flattr-t egyébként már néhány magyar kipróbálta, leveleztem is velük, de mindenki abbahagyta, mert nem igazán müködött.

  2. zsofii szerint:

    Igen, itthon nem nagyon. Csak el kell érni, hogy itt is legyen elég felhasználó. Május 1. óta ingyenes, így mostmár nem kerül semmibe kipróbálni.

    Tervezek létrehozni egy blogot, téríteni. De még üres: http://www.flattrforhungary.blog.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s