Toozla, az oroszok válasza a szilikon völgy-i médiabázzra

Oroszországban már sikeresen bemutatkozott, és lassan globálissá növi ki magát a toozla nevezetű mobil alkalmazás. Alekszej Cserenkov találmánya méltán veszi fel a versenyt bármely más, a Szilikon Völgyben agyonsztárolt startuppal, úgyhogy itt a helye a blogon is.

A toozla egy mobil alkalmazás, amely nagyon sokat tud. A legfőbb funkciója, hogy a turistáknak nyújt hang- és szöveg alapú tájékoztatást egy-egy város nevezetességeiről. A regisztrált felhasználónak nincs más dolga, minthogy bedugja a fülhallgatót a telefonjába, letöltse a toozla alkalmazást, bekapcsolja a GPS-ét, és ahogy sétálgat, a toozla követi, merre jár, és az ott található látványosságok történetéről szóló információs anyagot automatikusan lejátssza.

A fejlesztők eddig 20 várost “dolgoztak fel”, Moszkva és Szentpétervár mellett Bécset, Prágát és Londont például (Budapestet nem). A hanganyag java része a Wikipediáról származik, több nyelven is elérhető (magyarul nem).

(Egy zárójeles megjegyzés: miért van az, hogy Magyarország minden ilyenből kimarad?)

De ez csak az egyike a sok szolgáltatásnak, amit a toozla nyújt. Természetesen a toozla közösségi média, tehát a felhasználók is elkészíthetik saját hangfelvételüket, és abban elmondhatják a véleményüket mindenről, amit megnéznek.

A toozla is pénzből él, így hát nemcsak turistalátványosságok vannak benne, hanem éttermek, szórakozóhelyek, boltok. A kereskedelmi partnerek valósidejű üzeneteket küldhetnek a toozla felhasználóinak, amikor azok az üzlet közelébe érnek.

Ezenkívül van még négyóránként frissülő időjárásjelentés és persze az elmaradhatatlan geochat.  A toozla nem egetverő újdonság, hiszen hasonló, szövegalapú szolgáltatások már vannak. Annyiban új, hogy hangalapúvá teszi a gájdolást, ahogy az lenni szokott a turistáknál. Ettől függetlenül nagyon profin van összerakva a honlap, jók a szolgáltatások, így megérdemelné, hogy meghódítsa a világot. Sajnos (sajnos?) azonban az egyre szaporodó AR-alkalmazások miatt a toozla versenyt fut az idővel. Lehet, hogy mire elterjedne, az AR-alkalmazások idejétmúlttá teszik.

A toozla a tavalyi Samsung Bada fejlesztőversenyen harmadik helyezést ért el.

Reklámok

5 hozzászólás on “Toozla, az oroszok válasza a szilikon völgy-i médiabázzra”

 1. summr szerint:

  Nem maradt ki Magyarország, Pocket Guide-ot érdemes megnézni. Ugyanez a szolgáltatás.

  • Ezen a linken érhetö el: http://www.mypocketguide.eu/en/pocket-guide/

   Ez csak Magyarországot tartalmazza, és csak iPhone-ra van.

   • pecsiferenc szerint:

    Sziasztok: Örülök, hogy más is felfedezte a Toozla-t:) Január elejétől az én cégem a szolgáltatás kizárólagos hazai értékesítője.

    A Toozla látszólag hasonló, valójában nagyon más, mint az említett Pocket Guide:
    1. Maga az app ingyenes
    2. Valamennyi fontos platformon működik
    3. Nem kötött túrákat (útvonalakat) fed le, hanem helyekhez (épület, utca, tér, városrész, bármi) köti az információt – szabadon, a térkép bámulása nélkül járhatsz bármerre, a Toozla megszólal, ha említésre méltó helyre érsz.

 2. Kedves Pécsi Ferenc!

  Kaphatunk bármi információt a cégedről, és hogy miként használhatják magyarok a toozlát?

  • pecsiferenc szerint:

   Kedves Krisztián,

   egyelőre csak tervezünk, szervezünk, kísérletezünk. A (fél)hivatalos premer a Smartmobil ’11 konferencián lesz, áptilis 11-én. Magyar nyelvű tartalom még nincs fenn, próbálgatni egyelőre csak külföldön (legközelebb Bécsben) lehet. (Itthon egyelőre angol ynelvű Wikipedia cikkek és időjárás-jelentés érhető csak le. (Ha többet szeretnél tudni, kérlek keress meg a corpodder@corpodder.hu címen!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s