Hamis iPhone-t árul az egyik online bolt

Kaptam ma egy spam-et, amelyben arra invitáltak, hogy nézzem meg az Alkupiac nevezetű, használt holmik eladására szakosodott online boltot. A spam szerint itt semmilyen jutalékot sem szednek senkitől. Nem szoktam spamekre kattintani, de most kivételt tettem: hátha valami olyan startup -ról van szó, amelyet érdemes bemutatni itt a blogon. Azt nem gondoltam, hogy ekkora csemegére lelek.

Kattintgattam az Alkupiacon, és egyszer csak erre a linkre lettem figyelmes: “Új Szuper mindent tudó Szuper Iphone. Ár: 30.000” (sic!) Hoppá! Naná, hogy megnéztem. Azért nem minden nap vehet az ember egy iPhone-t 30 ezerért, még ha használt is. Bár elvből nem szoktam olyan helyről vásárolni, ahol még a helyesírásra sem adnak…

Megnyílt az oldal, és elém tárult egy fotó egy iPhone-ra hasonlító, de szétnyitható (!), bőrtokos (!!), Qwerty-billentyűvel ellátott (!!!) készülékről. Itt is van egy kép róla:

Ezen az iPhone-on még Steve Jobs is meglepődne...

Azért van az embernek egyetemi diplomája ugye, hogy ilyenkor egyből levegye: ez egy hamisítvány. Alaposan megnéztem a készülék specifikációját. A Qwerty-billentyűzet mellett még kihúzható TV-antennával (!!!!) is ellátták ezt a csoda-iPhone-t, amin lehet fogni az RTL Klubot, a tv2-t és az m1-et!

Billenytű és TV-antenna is van hozzá! Ezt eddigi miért titkoltad, Steve???

Gondoltam, megnézem, ki gyártja ezt a készüléket. Nos, a gyártó nevénél ezt láttam:

Ez nyilvánvaló szabálytalanság, hiszen a gyártó nevét fel kell mindenhol tüntetni, anélkül nem is lehet semmit sem árusítani, de ez szemlátomást nem zavarja az Alkupiac szerkesztőségét. Nyomozni kezdtem egy kicsit. A készülék forgalmazójáról csak annyit lehet tudni, hogy hajdú-bihar megyei, postán küldi a telefonokat és saját bevallása szerint Angliából, Németországból, USÁ-ból és Kínából importál. Portfóliójában tucatnyi utánzat megtalálható (volt egy olyan készülék, amelynek a márkája “Bluetooth”), és még 45 napos garanciát is ad a telefonokra, ha bontás után kiderül, hogy rosszak.

Ami még érdekes, hogy az Alkupiac csak egy ügyfélszolgálatos e-mailcímen érhető el. Nincs se székhely, se telefon. Az oldal kiadója egy Pont24 Group Kft nevezetű cég, amely jópár honlapot üzemeltet, de a cégről semmilyen információt sem sikerült kigugliznom. Ellenben a cég a Ringier-vel “reklámozza” magát, a kiadócég több médiumát is partnerei között sorolja fel (pl Blikk, Nemzeti Sport). Az igazat megvallva, én is csak azért kezdtem el alaposan megnézni az Alkupiac kínálatát, mert a címlapon láttam a Ringier-partnerséget, és azt gondolta, akkor megbízható ez az oldal.

Az Alkupiac szerint ők a partnereik

Azért megkérdezném a Ringier főjogászát, hogy tényleg a nevüket adták-e egy hamis iPhone-okat áruló online boltnak.

Reklámok

12 hozzászólás on “Hamis iPhone-t árul az egyik online bolt”

 1. .MR-G szerint:

  majd ha i-phone gyártói nem aranyárban akarják ránksózni a filléres technológiával készülő cuccait!hanem normális áron kínálják lesz miről beszélni addig is jól teszik ha hamisítják megérdemlik..

  • Hát ez nem egészen így van.
   1. A hamisítás törvénybe ütköző, és ez a törvény mindenkire vonatkozik.
   2. Az iPhone kifejlesztése sok pénzébe került az Apple-nek és a technológia forradalmasította a mobiltelefonálást. (Nem véletlen, hogy a Samsungnak vagy a HTC-nek is két évébe telt, hogy olyan készüléket tudjon gyártani, amely minőségben felveszi a versenyt az első iPhone-nal) Tehát nem csak a készülék gyártási költségeit, hanem a fejlesztést is meg kell fizetni.
   3. Nem kötelező megvenni az iPhone-t senkinek sem. Van elég telefon a piacon…
   4. iPhone néven árulni egy hamisítványt az csalás és átverés.
   5. Ezek a gagyi utánzatok rossz minőségűek, és semmilyen bizonyíték sincs rá, hogy biztonságosak. Mi van, ha az egyik aksija felrobban a használója kezében?

 2. Anonymus szerint:

  Üdv!
  A hamisítás törvénybe ütköző, HOHGYHA a termék neve tartalmazza a gyártót!
  Mint Ön is tudja, a törvényileg védett név az Apple, éppúgy, mint a Coca-Cola, vagy a General Motors!
  Továbbá egy online boltnál semmilyen székhely sem kell, hiszen nincsen valós raktára, ezért nevezzük online boltnak.
  A helyesírásba meg természetesen ne menjünk bele, nem mindenkinek lehet magas iskolája, és ha ezt Ön észrevette, akkor Önnél van a baj, mert diszkriminálja a magánál butább embereket.
  Az azonban biztos büszkeséggel tölti el, hogy van annyi szabadideje, hogy lejárató kampányt folytat az alkupiac ellen.
  Csak kíváncsiságból érdekelne, hogy Ön eddig mindent szabályosan csinált?
  És igen, a cég, aki ezt írja, vagy az alkupiac, azok semmilyen SZABÁLYT NEM SZEGTEK, hiszen a törvényileg védett név az APPLE!
  Kérem nézzen jobban utána mielőtt demenciális írásával másokat félrevezet, és beképzelt szaktudásával másoknak árt!
  Továbbá az Iphone szó mára már elterjedt lett, és lesz is, hiszen nem fog többet jelenti, mint a Cola szó, vagy az autó!
  Anno a Ford klónja volt az összes többi kocsi?
  A Coca-Cola gagyi utánzata volt az összes többi cola?
  A Heineken nevezetű szeszes ital törvénybe ütköző “testvére” a Soproni?
  Kérem ilyeneket ne írjon, mert ebből csak magának lehet baja!
  Mielőtt megkérdezné, hogy ki vagyok, láthatja írásomból, hogy hozzáértő személy, és ha gondolja, én is utána tudok Önnek nézni.
  Hogy ez miért szép?
  Mert én az anonymitás szépségével írhatok, minden felelősség nélkül, de blogbejegyzést ugyebár akárki írhat, akármelyik oldalra, így ezt én is megtehetném.
  Természetesen linkelek majd hozzá képet, nevet, és elérhetőséget is.
  Köszönöm a figyelmet, üdv!

  • egy ismeretlen szerint:

   Ha ennyire hozzáértő vagy, akkor szopd le MAGAD!

  • spammerhater szerint:

   Sajnos nagyon buta ember ez a mi alkupiacos emberünk, “iphone-nak” magát az iphone-t hívjuk, legalábbis mifelénk… (gyűjtőnév az “okostelefon” szokott lenni, de ez világszerte így terjedt el)
   Az ebayen kínából -és amerikai kínaiaktól- vásárolt 5-10 ezer Ft-os gagyikat próbálja ilymódon elsózni, szánalmas…
   Mondjuk, aki tőle vásárol, az meg is érdemli!

  • Kedves Névtelen Alkupiacos Fenyegető (továbbiakban NAF)!

   Nézzük a tényeket!

   1. Az iPhone név az Apple trademark-ja: http://www.apple.com/legal/trademark/appletmlist.html. Ergo azáltal, hogy az Alkupiac “szuperIphone-t” árul (vagy közvetít), megsérti az erről szóló hatályos nemzetközi és magyar törvényeket. Ez nálunk a Btk. hatálya alá tartozik, túl azon, hogy az Apple polgári pert is indíthatna az Alkupiac ellen.
   2. A Coca-Cola pár éve pert nyert a Pepsi ellen, és a bíróság megtiltotta a Pepsinek a “cola” szó használatát, de ez most mellékes.
   3. A logikai párhuzamok a következők (brand – gyűjtőfogalom): Ford – kocsi, Heineken – sör, iPhone – okostelefon (ahogy azt az előttem szóló is írta). Az iPhone nem része a köznyelvnek, és pláne nem szinonimája az okostelefonnak. (Ezt mint androidos is, kikérem magamnak)

   Ami a NAF bejegyzésének fenyegetőző meg minősítő részét illeti, azzal nem érdemes foglalkozni, mert minél több, potenciális alkupiac-vásárló elolvassa, annál többen fogják messze elkerülni a NAF boltját. És ez helyes.

 3. Laci szerint:

  Kedves Anonymus!

  A Te hozzáértésed egyenlő a nullával, öregem!
  Belinkelem Neked, nézd át még egyszer, hogy ebben a 30 ezer Ft-os készülékben van egy fos VGA kamera, nincs magyar menü, de kérhető!!!
  Undorítóan néz ki…30-ért még sok is ez a gané! 15-nél többet nem is kérhetnének érte! De, már az is hatalmas összeg lenne ezért a fostalicskáért! Azonban, a cikk írója tökéletesen leírt mindent! Hiába akarod megvédeni az alkupiac-ot, nem fog összejönni, ugyanis én kapásból 20 ismerősömnek linkeltem be a dolgokat (igen, nekem sem volt jobb dolgom), és majd ők még tovább, és még tovább…senki nem fog vásárolni majd ott. De, ami a legszebb: oda van írva a készülékre, hogy Portable Media Player…biztos mobiltelefonról beszélünk??
  Biztos, hogy ha megveszem, feltudom hívni vele legalább a segélyhívót???
  Ugyan már…sok ilyen szar van a piacon, de Te meg csak védjed a szart!
  Te leszel a kakas a szemétdomb tetején, és kukorékolhatsz!

  Dugd fel magadnak a hozzáértésedet!!!!

 4. VateraBoy szerint:

  Azért azt illik megjegyezni, hogy nem az alkupiac “árulja”, hanem az alkupiac egyik felhasználója.
  Ha a józsefvárosi piacon hamis cipőt veszel valamelyik kínainál, nyilván akkor sem a piacot (tehát a placcokat biztosító intézményt) vered pofán, hanem azt az árust, aki átvert 🙂

 5. Kolby szerint:

  Én azt sem tudom mi az az Alkupiac 😀
  De! Szerintem aki nem teheti meg hogy 200ezerért vegyen egy iphone-t az vesz egy olcsóbb gagyit.
  Haveromnak van már vagy 2-3éve egy gagyi és tökéletesen működik,bár lehet csak szerencse.
  Azzal viszont én sem értek egyet hogy a sok szemét 30ezrekért árulja (eredetinek),mikor 12ezerért simán meg lehet venni azt amit ő “eredetinek” árul….

  Ui: Én inkább androidozok 😛

 6. Kolby szerint:

  Ja és azt kifelejtettem hogy egy angol oldal is árul hamis iphone-kat.kb 12-15ezer forintért!!
  Elég nagy oldal és még megvan,szóval a másolatokért nem hinném hogy bárki is ba….ogatta őket.
  Bár az tény hogy egyik nevében sincs benne az Iphone vagy az apple szó 😛
  —————————————
  Ha valakit érdekel itt sok hasznos dolgot talál http://WWW.dealextreme.com
  Sok olcsó cucc van,kamerák(természetesen kínai,de manapság majdnem minden elektronikai cucc ott készül).A következőkhöz van rengeteg tartozék:,ps2-ps3,nintendo gamecube,nintendo wii,xbox,psp,és még sok mindenhez.
  Megtalálható még pl szgéphez videókártya,vinyó stb.
  Kémkamerák dögivel,pl toll,kulcstartó,óra(elég jó minőségben videóznak fényképeznek)
  Ja telefonok dögivel!!pl karóra-telefon(dualsim stb..)

 7. Gyurantin szerint:

  Sziasztok!nekem van egy iphone 3g utánzatom, aminek a müködésével szerintem semmi hiba nincs csak egy a probléma minden hiváskor aztirja hogy /fail/ valaki ha tudna valami beállisátst vagy valami szóljon légyszi!kösz!:D


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s