Kedvenc alkalmazásaim az iPad-en – 2. rész

Jópár hónap eltelt azóta, hogy írtam egy posztot a kedvenc iPad alkalmazásaimról. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és még annál is több új alkalmazás jelent meg az AppStore-ban. Messze nem nevezném magamat profinak továbbra sem, de azért már sok tapasztalatot szereztem, amit ezennel megosztok minden jelenlegi és jövőbeni iPad-tulajdonossal. Amatőr felhasználó vagyok, így aki geek technikai leírásokat vár, az ne is olvassa tovább ezt a posztot. Az egyes alkalmazásokat az alapján ítélem meg, hogy mit nyújtanak az átlag felhasználónak.

1. Böngészők

A korábbi posztomban már bemutattam az iLunascape böngészőt, amely kapott némi frissítést, és továbbra is az egyik legjobb ingyenes böngésző. De azóta megjelentek újabbak is, és azok sem kevésbé jók. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik jobb, mint a Safari! Kezdjük mindjárt a Terra böngészővel, amely természetesen ingyenes. A Terra nagyon gyors, és két hónap alatt csak egyszer omlott össze, amely kifejezetten jó arány. Vannak rajta tab-ek, kereső és könyvjelző bar, és a legutolsó 10 bezárt tabet megjegyzi, ha esetleg újra meg akarom nyitni valamelyiket. Az incognito módban pedig biztonságosan lehet szörfölni. Sőt, már ki is nyomtathatjuk azt, amit éppen nézünk, mert kompatibilis az Apple AirPrint-jével. A Terra az AppStore-ban 4,5-ös ratinget kapott, vagyis a felhasználók kifejezetten szeretik és nagyra értékelik.

Terra. Ez is jobb, mint a Safari.

2. Könyvolvasók

Az Apple iBooks-át egyáltalán nem használom, nem ismerem, és nem is hiszem, hogy szükségem lesz rá. Pedig az iPad forradalmasította az olvasási szokásaimat. Természetesen az amazon Kindle olvasóját használom, mert temérdek vadiúj könyvet lehet megvenni, és mindössze 15 másodperc kell ahhoz, hogy az amazonon kiválasztott könyvet olvashassam az iPad-en. Két dolgot emelnék ki: az egyik a beépített szótár, így ha valamit nem értek, csak rábökök, és már ki is dobja az értelmezőt. A másik a kiemelések. Minden egyes könyvben be tudom jelölni az érdekesebb részeket, és ezeket megőrzi a memóriájában, bármikor újból elővehetem. Sőt, még azt is jelzi a Kindle olvasó, ha valamelyik részt több másik felhasználó is kiemelt, vagyis ajánlásokat ad a fontos részekre vonatkozóan. Persze, könyvenként legföljebb kettőt, tehát nem zavaró. Mivel főként tudományos műveket olvasok, ez kifejezetten előnyös. Ami viszont nem tetszik, az az, hogy nagyon gyakran félreértelmezi a böködéseimet. Kijelölés helyett lapozni kezd, ami hosszú olvasáskor kifejezetten idegesítő tud lenni.

A könyvolvasók koronázatlan királya a Stanza. Kétségtelenül ez a legjobb, általam ismert olvasó az iPad-en, és amennyire tudom, ezzel mások is így vannak. Habár a Stanza könyvkínálata nem olyan széles, mint a Kindle-é, de az olvasási élmény vele sokkal jobb.  Ott van mindjárt a sötét-világos képernyőváltó, ami azért jó, mert a feleségem nem ébred fel, ha éjjel ezerrel világít az iPad. De ezen kívül kismillió módon tudom beállítani, így mindenki a maga ízlésére szabhatja az olvasót (lásd fenti kép).

3. Hírolvasók (Newsreader)

Az előző cikkben bemutattam a Flipboard-ot és a Pulse-t. Mindkettő nagyon jó, de ma már egyiket sem használom. Azért, mert felfedeztem a Yourversion-t. Ez az alkalmazás elérhető weben, Androidon és iPad-en egyaránt, ráadásul a három platformot össze is tudom hangolni (útközben a mobilomon nézem, munkahelyen a számítógépemen, odahaza meg az iPad-en). A Yourversion a világ legjobb real-time hírolvasója. Csak megadom az engem érdeklő témát, és máris özönlenek a releváns hírek a webről, Twitterről, blogokról és legújabban most már a Quoráról is! Hírzabálók számára ez a mennyország. Az előző posztomban méltattam a Skygridet is. Az az érdekes, hogy a Skygrid és a Yourversion ugyanazon az elven működik, de a találatok azonossága kb 70-80%. Ezért úgy szoktam csinálni, hogy végigolvasom a Yourversion linkjeit, aztán megnézem még a Skygridet is a biztonság kedvéért, nehogy valamiről lemaradjak.

A világ legjobb hírolvasója

Természetesen akik ragaszkodnak a Google Readerhez, azoknak is van mit ajánlanom. A MobileRSS eszméletlenül sokat tud, és nagyon esztétikus a kezelőfelülete. A Pulse elbújhat mellette – bármilyen jó is a pr-je.

4. Közösségi média

Sokan lamentálnak amiatt, hogy a Facebook-nak nincs hivatalos app-je iPad-re. Szerintem bármelyik böngészőből tökéletesen élvezhető a fácse, én nem érzem hiányát hivatalos alkalmazásnak. De azért itt is van mit ajánlanom. A sok összeomló szar után végre találtam egy jót: a Friendly-t.

A Friendly mindössze 1 dolcsiba kerül. Ami nagyon jó benne, az az, hogy több Facebook-fiókot is lehet párhuzamosan használni vele, és a váltás a fiókok között egyszerű, gyors és gördülékeny. A másik előnye a Friendly-nek, hogy ha valami olyan bonyolult dolgot akarok a Facebook-on csinálni, amely meghaladja az alkalmazás tudását, akkor egyszerűen megnyitja a saját böngészőjét és azon keresztül buherálhatom a fácsémat.

Ellentétben a Facebook-kal, a Twitter kiadta a saját hivatalos alkalmazását. És meg kell mondjam, ez az egyik legjobb, legprofibb alkalmazás, amivel találkoztam az iPad-en. Hihetetlenül egyszerű, rendkívül esztétikus, és vannak benne zseniális megoldások (például hogy a megnyitott linket csúszkázással lehet bezárni). Nem tudom, ki tervezte, de nagyon ráérzett arra, hogyan is kell használni az iPad-et.

Az egyetlen dolog, amit hiányolok belőle, az a tweet-ek időzítése.

Mivel ez a blog is WordPress-en fut, boldogan töltöttem le a WP hivatalos alkalmazását. Hát nem sokszor fordult elő, hogy legszívesebben a falhoz vágtam volna a kütyümet, de a WP használatakor nagyon közel jártam hozzá. Botrányosan szar minőségű alkalmazás, ezért nem is javaslom senkinek. Kezdve azzal, hogy fél évébe telt a WP-nek, hogy kijavítson egy bug-ot, ami az időzített posztoknál az órát mindig 2 órával későbbre állította mentés után, egészen addig, hogy hihetetlenül bonyolult, és a WP itteni adminjától teljesen idegen a kezelőfelület. Az egyetlen, amire jó, hogy válaszoljak a kommentekre. Másra egyszerűen nem lehet használni.

De térjünk vissza a kedvencekre. Japánban nagyon népszerű a SekaiCamera, amely nem más, mint egy geotwitter. Érdekes, hogy Takahito Igucsi japán zseni találmánya még nem terjedt el Amerikában és Európában (Budapesten én vagyok az egyetlen felhasználó), de megérzésem szerint két-három éven belül le fogja nyomni a Twittert. Akit ez a téma bővebben érdekel, az olvassa el ezt a posztot. Itt van egy kis ízelítő:

Ha valaki szeret szörfölgetni és érdekes honlapokat felfedezni a neten, annak kötelező a StumbleUpon használata. Ezt az eredetileg webes alkalmazást én már régóta használom, és nagy mértékben felelősnek tartom abban, hogy netfüggő lettem. Az ember megadja az őt érdeklő témát, és a StumbleUpon végeláthatatlanul dobja ki az érdekesebbnél érdekesebb oldalakat. A StumbleUpon Amerikában nagyon népszerű és év végén már több forgalmat generált a közösségi médiában, mint a Facebook. Az iPad-verzió ugyanazt az élményt adja, mint a webes verzió, és persze teljesen integrálva van a kettő, tehát az iPad-en is hozzáférek a fiókomhoz és az ott tárolt tartalmakhoz.

De vigyázat, nagyon addiktív!

5. Új zenék

Az AppStore-ban milliónyi zenei streamelő alkalmazás kapható. Én ezeket nem nagyon használom, mert a legtöbbjük fizetős, és a pénzt inkább más alkalmazásokra, meg könyvekre költöm. Persze, kirpóbáltam párat, de egyik sem nyerte el a tetszésemet. Kivéve az Aweditorium. Ez az ingyenes alkalmazás arra jó, hogy új zenéket, új együtteseket fedezzen fel az ember elsősorban Európából. Az Aweditorium kezelőfelülete nagyon érdekes és meglepő (lásd lenti fotó). Az alkalmazás futtatásakor megjelenik egy kis radarképernyő, és több száz fotó. Némelyek el vannak sötétítve, mások teljes fényben ragyognak. Minden egyes kép egy együttest jelez. A radar azt mutatja, hogy mely együtteseket hallgat éppen valaki. (Ezeknek a képei világosak). Ha rábökünk egy együttesre, akkor a zenelejátszás közben a csapatról szóló információk jelennek meg buborékokban (mint anno az MTV-n), de átválthatunk egy másik megoldásra is, ilyenkor a dalszöveget követhetjük párhuzamosan az énekhanggal. Nagyon pöpec kis alkalmazás, és egy csomó új zenekart fedeztem fel vele. Meg persze sok szemetet is, de azokat nem kell végighallgatni.

Ezt a posztot folytatni fogom.

Kapcsolódó cikk:

Reklámok

One Comment on “Kedvenc alkalmazásaim az iPad-en – 2. rész”

  1. […] és megláttam a felhasználói felületet, két gondolat jutott eszembe. Az első, hogy ezt már a Yourversion elég jól csinálja, igaz, az intelligens része még nem mesterséges, hanem humán, vagyis a […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s