Legyőzhető-e a Linkedin?

Meglepően sok helyen számolt be az angolszász média arról, hogy egy ezidáig csak német nyelven elérhető business-to-business közösségi oldal angol nyelven is elérhetővé vált. A cikkekben a “Linkedin kihívójának” titulálták az új oldalt. Mivel eddig a németektől csak a Xing-et ismertem (ami nem rossz, de nem is nagy truváj), kíváncsisággal telve regisztráltam a nem túl fantáziadús nevű ExploreB2B oldalon.

Ahogy az a fenti képen is látszik, a felhasználót nem fogja katarzisélmény érni a felhasználói felülettől. Az oldal úgy néz ki, mint a Facebook akkor, amikor Zuckerberg elkészítette az alfa verzióját. Mivel B2B honlapról van szó, megnéztem hogyan is lehet itt bizniszt csinálni, vagy potenciális partnereket találni, mert ugye a Linkedin éppen erre jó.

Hát sehogy.

Mert ez az oldal nem erre való. Hanem arra, amit ez a kép mutat:

Az ExploreB2B jelenleg nem több, mint exhibicionista “szakértők” önfényező felülete. Ugyanis itt a regisztrált felhasználók saját írásaikat publikálhatják valamilyen szakmai témában, amit aztán kategorizálva és taggelve beledobnak a közösbe. A cikkek témák szerinti bontásban egy Pinterest-szerű felületen jelennek meg. Az oldal kitalálói azt mondták ugyanis, hogy az a bajuk a Linkedinnel, hogy ott a fórumok, közösségek nagyon zsúfoltak, nehéz eligazodni közöttük. Ez igaz egyébként. Ezért aztán szerettek volna létrehozni egy olyan üzleti közösségi oldalt, ahol a szakértők megmutathatják magukat, tudásukat, a megrendelők meg válogathatnak közöttük. Az ExploreB2B tulajdonképpen nem más, mint egy emberpiac, ahol a vevők nem a fogsorokat nézegetik, az izmokat tapogatják, hanem a cikkek alapján választják ki a megfelelő embert.

Az ExploreB2B nem lesz a Linkedin legyőzője, az már most is biztos, mert egészen más. Az oldal vizuális megjelenése katasztrofális, a tartalma egyelőre kimerül a hosszú bullshitelésekben. Őszintén, nekem nagy csalódás volt az oldal. De ha a gazdái még belefeccölnek egy kis energiát és pénzt, jó kiegészítő oldallá válhat a Linkedin mellett üzletemberek számára.

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s