Balhé: fellázadtak a kismamák az index ellen

Nem hiszem, hogy nyugodtan alszanak mostanában az index szerkesztőségében. Történt ugyanis, hogy a mélybulvár Velvet egyetlen színvonalas rovatát, a Porontyot, egy laza mozdulattal áttették a kisebb látogatottságú (de magasabb színvonalú) Dívány rovatba, és ennek megfelelően átdizájnolták. A Poronty eddigi szerkesztőjét lefokozták, aki minden jel szerint ott is hagyta a lapot.

Erre kitört a balhé, amelynek részleteit ebben a cikkben olvashatjátok. Összefoglalva: a lázadó kismamák létrehozták saját oldalukat és kommentekben anyázzák az indexet.

A történetről nekem a Digg mostani vesszőfutása jut eszembe, ahol a régi userek szintén fellázadtak a megújult honlap ellen, és az odáig fajult, hogy egyesek már a Digg csődjéről beszélnek. Természetesen ez az indexet nem fenyegeti, nem hiszem, hogy pár száz mérges kismama romlásba dönti a médiát.

Amiért érdekes a történet, az az, ahogyan az index kezelte a válságot. Már nem ez az első eset, hogy az index szerkesztői konfliktusba kerülnek saját olvasóikkal. Legutóbb valamikor nyár elején tört ki a hírhedt cenzúra-botrány, amikor Bodoky Tamás egyik cikkéből publikálás után töröltek egy passzust, valószínűleg “felsőbb utasításra”, mire az újságíró kilépett az újságtól, népes rajongótábora pedig nekiesett az index cenzúrázó szerkesztőinek. Az index szerkesztői előbb lehazugozták korábbi újságíró-társukat, majd az egyik kommentelőt kurvaanyázták le (igen, tényleg ez történt, szó szerint).

Ezúttal a Poronty egyik újságírója próbálja kezelni a balhét, álnéven, és megint az indexre jellemző nagyképű arroganciával, a kommentelőkkel személyeskedve (lásd a kommenteket itt).

A helyzet a mostani, és a nyári cenzúra-botrány esetében hasonló. Az indexnek alapvetően igaza van: a cenzúrázott Bodoky-cikk valóban csúsztatásokra épült, a szerkesztő jogosan dobta ki a kukába; a Poronty-ügyben pedig egy szerkesztőségnek joga van a saját rovatával azt csinálni, amit akar, és ha egy szerkesztővel elégedetlen, akkor azt lefokozhatja vagy elbocsáthatja. Sőt, az index jogosan cenzúrázta azokat a fórumbejegyzéseket, amelyek a lázadók honlapját (ami nyilván konkurencia az index számára) reklámozták.

DE.

A közösségi média világában az ilyen típusú változtatások megfelelő kezelést igényelnek. Ha a hűséges olvasók nem kapnak kellő tájékoztatást időben (és szerényen), ha nem készítik fel őket a változásra, ha nem győzi meg őket a szerkesztőség a változás pozitívumairól, egyszóval, ha leszarják az olvasót, akkor az olvasó (és a szar) visszacsap. Nem egyszerűen a lábával (szemével, egerével, mutatóujjával stb.) szavaz, vagyis nem olvassa többé az adott médiumot, hanem teleposztolja és kommenteli a netet, rossz hírét kelti az adott médiumnak, és máris kész az imázskár, hogy szakmaizzunk egy kicsit, amit aztán hónapok kitartó munkájával lehet csak gyógyítani.

A Poronty esetében az index elismerte, hogy hibázott, amikor nem adott kellő tájékoztatást hűséges olvasóinak, ám a balhé kitörésekor a legrosszabb stratégiát alkalmazta: egy úszni nem tudó emberét dobta mélyvízbe, a dühödt kismamák közé, aki türelmetlenül személyeskedni kezdett az őt kritizálókkal. Kész.

A negatív, irracionális, durva hozzászólások kezelésének megvannak a pszichológiai alapú technikái, amit jól lehet tanulmányozni a Microsoft blogjain. Embert próbáló feladat, kötélidegek és végtelen türelem kell hozzá. De egy jól kezelt válság még tovább erősítheti az olvasó és a médium közötti kötődést.

Kíváncsian várom a folytatást: vajon mire vezet a nagyképű és arrogáns index háborúja a kismamák ellen? Ha érdekes fordulat lesz, majd visszatérek rá.


65 hozzászólás on “Balhé: fellázadtak a kismamák az index ellen”

  1. Mükgór szerint:

    A linkelt Trendlabor cikk internal server errort dob, cirka fél órával az uccsó komment után. Ráadásul csak az, a többi olvasható. 🙂

  2. brumibaby szerint:

    Nem tudom, kérhetem-e, hogy aki tudósít, véleményt mond/formál az ügyben, az nevezze a Poronty (volt és jelen) olvasóit és kommentelőit annak, amik. Vannak ugyanis köztünk nagymamák is, aztán apák, gyerekek, és persze vannak terhesek is, de a “lázadó és dühödt kismamák” képe szerintem félrevezetően sugallja, hogy egy csapat várandós hormonvezérelt hisztijéről van szó.

    • @brumibaby: nem volt szándékomban hormonális problémának feltüntetni a kialakult helyzetet. Ha ez volt a benyomásod, elnézést kérek, valószínűleg nem fogalmazta világosan. Én nem vagyok Poronty-olvasó, a kialakult helyzet számomra azért érdekes, mert a közösségi média gyakran produkál ehhez hasonló válsághelyzeteket, és ezek kezelése külön művészet:-)

    • ferenikecom szerint:

      Szerinted bulvárban mi az eladhatóbb? 😛 Én is erre a címre jöttem be, mert így érdekesebb.
      De ha már itt tartunk ajánlanám, hogy “kispapa” meg “kismama” meg “nagymama” kategóriák helyett IP cím szerint az összes olvasót írja be Krisztián, hogy pontos és tényszerű tudósítást adjon a helyzetről. Na? 🙂

      • Veg szerint:

        Egyszerü: másként kellett volna megnevezni a felháborodott társaságot, nem gyerekhez viszonyitva.
        Pl. az olvasók, a Poronty blog kommentelői, a kommentelősereg (több ezer ember már sereg, nem?) stb.

  3. Anyamadár szerint:

    Mi is nagyon kíváncsian várjuk lesz-e valami fejlemény az ügyünkben, bár a szerkesztőség még arra a levelemre sem hajlandó válaszolni, amiben megírtam, hogy a P-on publikált cikkeim D-ra való áthelyezéséhez nem járulok hozzá.

    Köszönjük a cikket és a figyelmet! 🙂
    Üdv:
    Anyamadár

  4. cozumel szerint:

    Ezt gondolom en is.
    Nyilvan nem lesz a tokeeros indexnek semmi baja abbol, hogy veszitett par szaz olvasot.
    Am az arrogans magatartasa, amennyiben altalanosan jellemzo -marpedig a tapasztalat erre mutat-tovabbi blogok, cikkek olvasoit fogja eluzni hosszutavon.

    Hat, hajra Index. Vegulis nem ti lesztek az elsok, akiket az dont be, hogy a tul nagy sikerhez tul nagy arc parosul.

    (es hogy elhiszitek, a ti szekeretek mar ugy fut, hogy dilettansok sem tehetik tonkre. Nyuuuzfles: ok MINDENT tonkre tudnak tenni)

  5. Puszpanya szerint:

    Nem rossz cikk. A téma meg különösen jó.

    Egy dolog:
    “egy úszni nem tudó emberét dobta mélyvízbe, a dühödt kismamák közé, aki türelmetlenül személyeskedni kezdett az őt kritizálókkal. ”

    Ezt hogy érted???

    • @puszpanya: a Trendlaboron olvastam a kommentjeidet, és ez alapján írtam az ominózus mondatot. Aranyszabály, hogy ilyen helyzetben nem szabad a hozzászólót becsmérlő válaszokat adni még akkor sem, ha az illető nagyon agresszív.

      • Puszpanya szerint:

        Akkor nevezz meg engem, ne a szerkesztőséget.
        Magamért tudom vállalni a felelősséget, de olyanokért, akikhez nincs közöm, nem lenne fair…

      • Puszpanya szerint:

        Csak jelzem, hogy nem vagyok újságíró és az indexhez sem tartozom. Amit olvashat tőlem bárki bárhol az magánvélemény.

      • Rendben, elfogadom. Bár akkor egy újabb kérdés ugrik fel: miért nem száll be a szerkesztöség a vitába? Miért nem kommunikál az olvasóival? miért nem próbálja meggyözi oket? Számomra ez rejtély. Ha jól látom, az egyszem Nusmook próbálta megvédeni a munder becsületét, de nem nagyon járt sikerrel. Pedig ö egy amúgy kiváló szakember.

  6. csakugy szerint:

    Vajh miért pont erre az egyetlen mondatocskára ugrott az egész hosszú cikkből valaki, aki állítása szerint “csak egy mezei kommentelő, semmi más”. 🙂

    • Puszpanya szerint:

      Mert érzésem szerint ez az egy gyenge pontja van a cikknek.
      (de lehet rá magyarázat)

  7. cozumel szerint:

    Brumi

    eskuszom , ugyanezt irtam odaat :)))

  8. Abra szerint:

    Szerintem, Puszpanya, úgy érti hogy dilettáns vagy.
    Sajnálom hogy én hozom a rossz hírt 😦

  9. Anyamadár szerint:

    Öhm megkérdezhetem, hogy a kommentem miért vár moderálásra háromnegyed három óta?
    Nem tettem bele linket sem…

  10. baudolinA szerint:

    Meg gyerektelenek is vannak páran.

    „Sőt, az index jogosan cenzúrázta azokat a fórumbejegyzéseket, amelyek a lázadók honlapját (ami nyilván konkurencia az index számára) reklámozták.”

    Az a baj, hogy azt is cenzúrázták, aki beírta, hogy az, aki a negyvenes éveihez közeledve léböjtkúrába kezd a teherbe esés előtt, az ostoba. Majd pedig bannolták a nickjét. Nem rólam van szó, mielőtt még valaki attól tartana, hogy a saját sebeimet nyalogatom.

    „és ha egy szerkesztővel elégedetlen, akkor azt lefokozhatja vagy elbocsáthatja”

    Ha az olvasottságot nézem, akkor a Velveten a Poronty sokkal több olvasót hozott, mint a Díványon. Érzésem szerint ezzel is melléfogtak.

    • @baudolinA: erre vonatkozóan én nem láttam hivatalos adatokat. Te tudsz ilyeneket? Kérlek, oszd meg velünk, mert ha igaz amit írsz, akkor az azt bizonyítaná, hogy az index üzletileg (értsd: olvasottság) rossz döntést hozott.

      • Anyamadár szerint:

        Van nálam pár komment amit töröltek.
        A léböjtölős negyvenes nőhöz ezt írta az egyik kitiltott nick:
        “Léböjt és gyereket akarsz nooormális?
        Próbálkozzál gatyamadzaggal éjfélkor…”
        A következő:
        “Vajon az IP címem blokkolják vagy a nickemet?”
        Az utolsó a témában:
        “Jajj de okos ez a nő! Ez megjelenik vajon vagy ezt is letiltják?”

        Ennek a hozzászólónak az volt a “bűne”, hogy ezelőtt párszor reklámozta az ÁÁ-t.
        Ha gondolod el tudom küldeni neked kép formátumban is a tiltott kommenteket.

      • cozumel szerint:

        Nezd, ez borzaszto egyszeru.
        A velveten napi tobbszaz hsz szuletett, nezz meg egy atlagos napot, mondjuk egy honappal ezelott.
        Most nem szuletik napi szaz sem.

        Az elso potencialis szajkarate cikk, Gereb ugye, orias kesessel, csak du. jelent meg.
        No de ugy nem is lehet szajkaratezni, hogy kimoderalnak, ugye.

      • baudolinA szerint:

        Nem tudok hivatalos adatokról, bár valószínűleg léteznek, ezért írtam, hogy „érzésem szerint” melléfogtak. Mert azt láttam, hogy a P-os cikkek alá akár több száz komment is érkezett, míg a díványos verzióban legfennebb pár tíz. Ami azért némiképp árulkodik az olvasottságról. A bemutatkozónál volt 278 (vagy valami hasonló), de azokat ugye egyetlen mozdulattal törölték. És feltételezem, hogy akik pedig most az ÁÁ-ra kommentelnek, egyre kevésbé éreznek ingerenciát a másikra. És nekem az index mély hallgatása is nagyon beszédes.

      • Veg szerint:

        Gondolom, hosszu távon már nem lesz katasztrófaturizmus, meg beletörődünk, hogy innentől a szerkesztőség tojik a fejünkre, és akkor fog számitani, hogy olyan cikkek jelennek meg, amikhez 20-30 hozzászólás tartozik, vagy rossz esetben 100, de akár 500 is, mint a régi Porontyon…
        Megszoktuk, hogy 24ből 22 órát azonnal reagálnak, ha valami hasfájásunk van, akármilyen stilusban szólunk. És hogy csak azt moderálják, aki nekiáll trollkodni, pl. az index más helyein folyton megjelenő sunáznám és társai.

  11. manka szerint:

    “egy szerkesztőségnek joga van a saját rovatával azt csinálni, amit akar,”
    Igen, joga van, legfeljebb a kutya sem fog arra járni. A leggusztustalanabb pedig az, hogy íródott egy szülinapi poszt, ahol véleményeket vártak ahhoz, hogy még inkább a kommentelők “szája ízéhez” igazíthassák a P-ot. Mi a fenének? Nem letojtak utána? De.
    Ha én üzlettulajdonos vagyok, és tudom, hogy a vásárlóim a fekete zoknit keresik, nem rendelek csak azért is kizárólag zöld zoknikat. Ha mégis megteszem, megérdemlem, hogy rám rohadjon az összes zöld zokni.

    • @manka: ezt majd az olvasottsági adatok ismeretének fényében el lehet dönteni

      • manka szerint:

        Krisztián! Eddig még nem látszik az olvasottsági adatokban semmiféle változás?

      • cozumel szerint:

        Gereb Agnes-cikk a Porontyon: 13 hsz

        Gereb Agnes -cikk az Atmeneti allapoton: 288 hsz

        ugye a szamok, azok magukert, ugyhogy en mar nem is teszem 🙂

  12. Igen, úgy tűnik, a hozzászólások számából kiindulva tényleg veszített olvasókat a Poronty. De szerintem az újPoronty olvasói is tovább olvassák a régiPoronytyot, így a Google Analytics vagy a Medián adataiban nem lesz tapasztalható visszaesés:-)
    Persze az igazat csak az indexnél ismerik.

    • baudolinA szerint:

      Erre az igazságra én is tényleg nagyon kíváncsi lennék. Egyébként én nem olvasom a régit, és vannak még ezzel páran (hogy hányan, nem tudom számszerűleg). Nyilván van valamiféle „katasztrófaturizmus”, és ez még eltarthat egy darabig, illetve igyekeznek új olvasókat is beszerezni (bár nem tudom, mekkora sikerrel), de a régiPoronty esetében nagyon sokszor működött az, hogy „ha buli van, beszállok”. Most pedig nincs buli. Vagyis hát van, csak nem erre számítottak.

    • brumibaby szerint:

      Nekem nem elvi kérdés a régi és az újporontyozás, ezért vissza-visszajárok, de könyöröm, olvasottságot az első hetekben generál csak a valaki által már hivatkozott katasztrófaturizmus. Az oldal egyszerűen rossz. Unalmas, sematikus és végtelenül ostoba. A Poronty régen se volt valami értelmiségi réteglap, de olvasható írások voltak, a tárgyi tévedéseket a kommentelők szakértően kijavították, stb. Most megy ez a léböjtkúrás szappanopera, de ne várja senki, hogy a végén felszabadítjuk a nyomelemektől és ásványianyagoktól teljesen megfosztott Isaurát, mert az egész annyira érdektelen, hogy nem lesz, aki még győzi cérnával.

  13. Lonely Pebble szerint:

    Mit mondott Cézár? Mi kell a népnek? Cirkusz és kenyér…
    és máris jól érzi magát!
    “Történik valami amire lehet ugrani” 🙂

  14. Rosa Rugosa szerint:

    Én csak egy dolgot nem értek. Mi értelme volt ennek az egésznek? Miért csinálta ezt az Index? Ha látott fantáziát ebben a társulatban, akkor miért kellett szétvernie, ahelyett, hogy egy normálisan kommunikált váltással szépen megtartott volna minden olvasót, + mellé szerzett volna párat.
    Vagy egyszerűen csak az volt a célja, hogy egy jól működő oldalt szétverjen, csak azért, hogy ezután a saját hasonlója uralja a terepet?
    Én egyszerűen nem értem, mi volt a motiváció.

  15. Dr. Lucifer szerint:

    Jéé, híresek lettünk. :DDDD
    Na de komolyra: nagyjából leírták a többiek. Semmibe vettek minket, ráadásul elég gagyi posztok jelentek meg eddig a Díványon.
    Az új szerkesztő 1 hetes csúszással mutatkozott be, a bemutatkozó poszthoz írt 278 kommentet törölték.
    A Díványos Porontyot egy kósza kattintásra sem méltatom, egyszer leírtam a véleményem, de még azt sem tudom, kimoderálták -e (teljesen szalonképes voltam), mert ezt sem néztem meg.
    És nem, nem csak a Porontyot szidjuk az új helyen. :-))))))

  16. brumibaby szerint:

    Egyébként engem még mindig ugyanaz foglalkoztat, és ezért járok vissza: mert kíváncsi vagyok a válságkezelésre. Már ha lesz.

    • Na erre én is nagyon kivancsi vagyok. Ezt az ugyet majd tanitani fogjak az ujsagiroiskolakban.

    • Na erre én is nagyon kivancsi vagyok. Ezt az ugyet majd tanitani fogjak az ujsagiroiskolakban.

      • brumibaby szerint:

        Nincsenek illúzióim, szerintem a kommunikáció jelentőségét eddig is tanították, és mire mentek vele?

        (Viszont eljátszom a gondolattal, hogy feladják kötelező olvasmánynak a kommenteket… kései utódaink mennyivel jobban fognak szórakozni, bezzeg nekünk még Hegel volt feladva:))

  17. Dr. Lucifer szerint:

    Brumi!
    Ezen már nincs mit kezelni. Szerintem.

  18. Veg szerint:

    Hát két dolog nem stimmel:
    – Nem felháborodott kismamákról van szó. Ahogy más is jelezte, páran azért kattintottunk oda, mert érdekes cikkek voltak. Az érdekes cikkek alatt olyan hozzászólások, amik nem jellemzőek egy mama-papa-rózsaszinhütymütty oldalra. Inkább belevaló csajok és pár pasi dumált, alapvetően gyerekes témákról, de minden másról is, ami csak érdekelte őket.
    – Másik a problémánk az indulása: Az alapgond az volt, hogy reggel irkáltunk a Porontyra, röhigcséltünk, ilyesmi, egyszerre csak nem volt elérhető a Poronty. Következő kattintásra a csicsaallergiás, babcsi, mamcsi, tejci, tünci-münci allergiás társaságnak betöltődött egy rusnya, tünclila oldal, amit még az életben nem láttunk. Rajta egy cikk: innentől itt találjátok a Porontyot, minden marad a régi és változatlan, “csak” leváltottuk a szokott szerkesztőt, a szokott rovatok megszünnek a szokott formában, de lehettek boldogok, eddigi szakértőink innentől nektek is irnak, legközelebb egy remek fogyás lesz (késöbb kiderült, hogy az álolvasós léböjtkura), és megtudjátok, hogy tömjétek meg a gyereket spenóttal. Mire felkaptuk a vizet, hogy emmegmilyafranc???
    Egy plusz: senki se szólt hozzánk innentől egy büdös szót se, az uj szerkesztő egy hét mulvani bejelentkezéséig, amiből megtudhattuk, hogy ő egy középiskolás “magyar tanár” (késöbb javitva), aki, mint a kitöröltek alatt kiderült, Kodolányit végzett, és a női lapokból irt szakdolit. Ugye a Kodolányin sose volt középiskolás magyartanári diploma… Innentől elhihető, mennyire hiszünk nekik.
    Értetően dühöngtünk, mert ezzel mit lehet csinálni? Ahogy csökkent a mérgünk, egyre kevésbé érdemes odairni, hiszen nincs mire, a léböjtön kivül megismétlik a pár héttel vagy hónappal ezelötti Poronty cikkeket rosszabbul megirva, illetve mindent, amiről mi beszélünk, vagy megjelentetünk. Azt eddig indexről odatévedtek egyetlen kommentje meg kb. hogy mi ez a szemét minőség?

    • És a váltás előtt nem volt semmi tájékoztatás, felkészítés, akármi?

      • Veg szerint:

        Egyetlen szó se. Csk a szülinapi poszt, hogy miben szeretnénk változást, olyankokat irtunk, hogy válasz erre gomb, felsoroltunk pár témát, az addiginál is kevesebb reklámposztot, kivéve pár babás termékbemutatót, szintén nevesitve. Meg dumáltunk sokat mindenféléről ott.
        Utána meg pár nappal ahogy irtam, reggel itt, fél kettőkor már ott voltunk…
        11kor még a régi Porontyra kommenteltem

  19. […] szűnik a vita az index Poronty blogja körül kialakult botrányban. (Részletek itt és itt). Úgy tűnik, a Poronty-szerkesztőség a hallgatás technikáját alkalmazza, vagyis nem […]

  20. Veg szerint:

    Jah! És nem pár száz ember ment el, hanem pár ezer… Legalábbis ha hinni lehet az ÁÁ egyéni statisztikájának 🙂 Igaz, ebben benne van jó pár indexes is 😀

  21. Feltettem egy új posztot, amiben arra keresem a választ, mit cseszett el az index? Itten lehet véleményt mondani. Előre is köszi.

  22. r2 szerint:

    Én eredetileg mind a kettőt akartam folytatni.

    A megújult Poronty viszont értékelhetetlen. Többnyire szar cikkeket hoz le (a mélypont a léböjtölő dagadt nő, aki így akarna terhes lenni…), másrészt semmi érdemi vita, csak egymás savazása. Hát, így marha unalmas…
    Az új lap nem tudom, milyen lesz. Én igyekszem felpörgetni, de az sem ugyanaz, mint a régi Poronty volt. Egy bizonyos csoport ízlése jön át, viszont ez nem egyezik az enyémmel. De ez ügyben még bizonytalan vagyok…

    Csak, hogy megszólaljon egy harmadik nézőpont is. 😀
    Viszont tök jó kutatási téma lett. ;-DDD

    (Bocs, de ezt elküldtem valahová máshová az éterbe…)

  23. Veg szerint:

    Kezdtek összeomlani? Már párszor elszált a két cikk az éterbe, frissithetetlenül 😀

  24. ferenikecom szerint:

    Most nem azért, de ugyanez történt a terminal.hu-val. Az addigi olvasók egy az egyben csináltak maguknak másik helyet, ahová mentek és tojtak az egészre.
    Amúgy az ilyen nagyra növő oldalaknál ez van: amit kritizáltok, annak az eredménye, hogy olvasottá tettétek az oldalt, aztán azt hitték, hogy a népnek kenyér kell meg cirkusz. A sok embernek az igénytelen is megfelel, ha jól néz ki.
    Másrészt még mindig kitartok amellett, hogy nem kéne egy figyelemfelkeltő cikk címe miatt nyafogni és lepfujozni engem, mert kimondtam, hogy bulvárcímet adtak neki. Csak azért ilyen a cikk címe, hogy többen foglalkozzanak a TI problémátokkal. De mindegy, maradjatok ilyen vaskalaposok, ilyenre nevelitek a gyerekeiteket is, és nem jut egyről a kettőre a népcsoportunk.

    • brumibaby szerint:

      ferenike, pontosan mi is a problémád?

      • ferenikecom szerint:

        Az, hogy ez az érintettek egy részének nem tetsző cím teszi az ide látogató érintettek problémáját érdekessé azok számára, akik amúgy nem foglalkoznának ezzel. És ahelyett, hogy örülnének, hogy ilyen egyértelműen túlzó címmel segítenek nekik a felháborodást másokhoz eljuttatni, ehelyett azt kérik, hogy írják át “tényszerűbb” megnevezésre a cikk címét.
        A kismamák menők, érdekesek. Ha fellázadnak, még inkább menőbbek és érdekesebbek.
        Egész nyelvészeti kutatási irányzat épül arra, hogy miért olvasunk szívesebben ilyen című cikkeket, és örülni kéne annak, hogy az ember problémájával foglalkoznak és ilyen érdekes címet adnak hozzá. Mert azt azért mindenki tudja, hogy sokféle ember olvas téma-specifikus oldalakat a neten és semmi kirekesztés nincs abban, hogy a célcsoportot helyezte központba a cikkíró, hogy egy csattanós címet adjon egy cikknek.
        Kicsit körülményesen fogalmaztam, de ezzel érthetővé is válik, hogy a tényszerű nyelvhasználat olvashatatlanná teszi a szöveget. A lényeg, hogy ha már sok ember idejön elolvasni ezt a cikket, akkor ne az legyen a fő téma, hogy csak a kismamákat említeni nem tényszerű.

        Éppen azért most én is befejezem az offolást és sok sikert kívánok az érintetteknek a változtatáshoz. 🙂 Szép estét!

    • Veg szerint:

      Egyébként rendben vagy?

      • brumibaby szerint:

        ferenike, én kérek elnézést, amiért 8 és 10 éves gyerekek anyjaként nem kismamaként definiálom magam, és a továbbiakban mélyen magamba nézek, hogy a zseniális címadás kritikája miatt nem jut egyről a kettőre a népcsoportunk (?WTF?), és megpróbálok leszámolni a nemzet felvirágozását akadályozó egyéb individualista allűrjeimmel is.

    • Veg szerint:

      Nos nem ez volt a főtéma, csak megjegyeztük, mert tény. Neked eszerint az egész témában egy fontos van: a cim? végül is ez is egy megoldás 😀

  25. csakugy szerint:

    Ferenikének igaza van, az érintettek pontosan tudják magukról, hogy ki a kismama és ki nem. Akinek viszont csak a cím kelti fel az érdeklődését a téma iránt, és csak azért értesül a TI problémátokról, mert a cím felkeltette az érdeklődését, annak meg tök mindegy. Kattint, olvas, és ha legalább pár agysejttel rendelkezik, és lássuk be, azért az emberek többségénél legalább ennyi megvan, akkor a cikk elolvasása után úgyis egyből világos lesz nekik, hogy a “kismama” gyűjtőfogalom ez esetben egy meglehetősen sokszínű csoportot takar. De a cím nélkül el se jutott volna idáig, a cím nélkül még mindig fogalma sem lenne a TI problémátokról. És igen, az egész témában az egyik fontos elem valóban a cím, mert ettől válik a TI problémátok sokak számára olvasott témává.

    • Rosa Rugosa szerint:

      Egyetértek.
      Ferenikével is.
      A cél végül is szentesíti az eszközt.:)

    • brumibaby szerint:

      csakúgy

      Az a cím, hogy “Nyomorékok bucskáznak le a bank lépcsőjén” valszeg elég figyelemfelhívó lenne, de mégsem hiszem, hogy helyénvaló lenne az alkalmazása annak érdekében, hogy a középületek akadálymentesítésének problémájával foglalkozzanak az olvasók.

      • Rosa Rugosa szerint:

        Lehet, hogy nem, viszont sokkal többen figyelnének fel az esetre, mint ha “Miért nincs minden épület akadálymentesítve” címmel jelenne meg.

      • Veg szerint:

        Most megint a cimadó vitánál kötünk ki 🙂
        Szerintem nem szabad valóságot csak egész kis mértékben takaró cimet adni, csupán mert figyelemfelhivó. Szerinted se. Más szerint meg oké 🙂

        Szerintem lehet olyan jó cimet adni, ami figyelemfelhivó, és legalább nagyjából lefedi az igazságot 🙂

        Ráadásul hülyeség itt és most ezen vitázni, ennél fontosabb dolgokat tartalmaz a téma…

  26. Rosa Rugosa szerint:

    Pearl.79
    susu bolondsag
    Az ÁÁ-n nemsokára megjelenik a cikkem ebben a témában, kb 1-1.5 hete adtam le abban nem lesznek ekkora marhaságok. Várlak ott szeretettel, és ha javítod az esetleges hibáimat megköszönöm. Én csak egy tejfehérje- és szójaallergiás gyerek anyukája vagyok.

    2010.10.10 16:14:00Pearl.79
    páratövis
    Igen gáz. És nagyon rosszul esik, mert ez így, ahogy megírták egy rakás kaka. A lényege veszik el. Ez nem segítség, hanem félrevezetés.

    2010.10.10 16:23:08páratövis
    Pearl,

    majd nézem (amúgy is inkább arrafelé járok…), mert mi is átestünk rajta – igaz, mi enyhe változatban.

    2010.10.10 19:46:56Rosa Rugosa
    Én sem szeretném, ha itt lennének olvashatóak azok, amiket régen írtam, a gyerekemről, az állatainkról készült fotókkal egyetemben.
    Ugye jogom van hozzá????

    Ez a hozzászólásod fennakadt a szűrőn.
    2010.10.10 20:52:01Anei
    “susu bolondsag”

    Csak annyit tennék hozzá, hogy anyatejtől is láthatóvá válik az allergia eredménye, szóval nem kell 1 éves korig várni, míg megjelenik a nyom… Onnan tudom, hogy magam is tejfehérje allergiás voltam (anyatej helyett pépesített csibehusi és tea volt a táplálékom, illetve pépes zöldségek/gyümölcsök), viszont a megfelelő diétának köszönhetően ovis koromra kinőttem a betegséget, és mostanra már hasmenést sem okoz, pedig nyers tejet iszom nap, mint nap…

  27. merc szerint:

    Mint gyerektelen éveimben médiamunkás, most meg gyerekes és ha a gyerekeim időt hagynak kávét nyugiban inni, akkor anno porontyot olvasó, időnként kommentelő véleménye:
    A poronty olyan volt nekem, mint a vonaton gyerekkel utazva nem kezdhetek egy komoly könyvbe, helyette vettem némi tudományosnak látszó újságot és olvastam, ha éppen elfoglalta magát a gyerek. Szóval: volt benne némi igazságtartalom, de olyan nagy ködbe burkolva, ahonnan ki kellett hámozni, mert sokszor a körítés fontosabb volt, mint a tartalom, de egy kismama agynak, vagy egy kávézáshoz pont jó:))) Jött a “botrány”, én nem minden cikket olvasva néha kimaradtak mozzanatok, de a tapasztalataim alapján a cikkek már kávézáshoz sem voltak jók és sok félinfot, félreinfot találtam benne – kutakodni kezdtem a cikkek és kommentek között miért? rájöttem, mert nekem a velvet alján még bejöttek a porontyos cikkek, csak lentebb mint eddig. Nos ez egy ilyen módban olvasót mint én tuti elrémít és a napokban eljutottam arra a szintre, hogy a gugli barátom segítségével rátaláltam az ÁÁ-ra (innen látszik mennyire követtem a porontyot:)))), újra a régi porontyos cikkek hangulatát éreztem, igaz megspékelve egy kis poronty-indulattal – remélem ez is megszűnik és akkor az ÁÁ lesz a barátom a kávézásoknál:))) Ráadásul kb egy hete már a váltás után volt egy elég gagyi, de a kommentjeiben jó is lehetett volna cikk a mit csináljuk esős időben tartalommal indult, írtam bele konkrétan puszpanya kérdésére, de választ nem kaptam, sőt ez lett a kommentek vége, majd egy másik cikkben is kommenteltem, ami a cikkhez tartozott, ott is az lett az utolsó komment, no el is ment a kedvem a kommentektől – nem ezt szoktam meg a porontyon.

  28. Puszpanya szerint:

    Kedves merc,
    Ha már így nyilvánosan megszólítottál, ha megnézed a kommenteket, mindenkinek megköszöntem, aki tanácsot adott.
    Amiért Te kimaradtál, az azért van, mivel egyszerűen nem jártam többet azon a poszton. A kommentedet is csak most olvastam, köszönöm szépen a választ.
    Sajnos a poronty oldal nagy hibája, h nem látszik, melyik régebbi cikkhez született új hozzászólás. (vagy csak ideig-óráig)
    Szép napot…


Hozzászólás